miercuri, aprilie 24, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Aparatul PCR Real Time, trimis de Guvern in Teleorman, a ajuns la Alexandria

Vineri după amiază a ajuns în Teleorman primul aparat PCR Real Time, iar în câteva zile probele suspecților de infecție cu SARS-CoV-2 vor fi lucrate în județ, astfel încât timpul de primire a rezultatelor va fi incomparabil mai mic decât în prezent, când probele sunt trimise la spitale din București.

Aparatul pentru depistarea coronaviruslui este dat județului de ANSVSA, cu titlu de împumut, pe toată perioada pandemiei de coronavirus, și a fost instalat într-un spațiu pus la dispoziție de Samuel Calotă, președintele ALDE Teleorman, în care a funcționat în trecut o clinică oncologică.

Într-un timp record, mai mulți muncitori au pregătit spațiul astfel încât să fie gata până vineri după amiază, când aparatul a ajuns în județ, de la București.

„În urmă cu puține zile i-am lansat o provocare lui Cristi Barbu, prin care i-am spus că dacă aduce aparatul, eu pun la dispoziție spațiul, absolut gratuit. El nu s-a lăsat mai prejos, astfel că ieri a și venit să verifice dacă spațiul corespunde, dacă este ceea ce trebuie. A venit cu echipa din Centrul Județean de Comandă și Control, au vazut ca spațiul este potrivit, l-am dezafectat, am făcut două căi de acces diferite, spații aerisite, pe jos este tarket, vom da pereții cu voptea specială pentru un laborator de analize… Noi ne-am făcut partea, vom monta și niște aere condiționate în plus față de ce ni s-a cerut. Am pregătit tot pentru ca cel târziu duminică aparatul să fie asezat pe poziție (…) Să sperăm că nu vom avea nevoie de prea multe analize de genul acesta și că vom putea ajuta și noi alte județe. Să ne ajute Dumnezeu să avem parte de cât mai puține cazuri de coronavirus”, a declarat Samuel Calotă.

Cristi Barbul, secretarul general adjunct al Guvernului, cel care a făcut de altfel demersurile pentru ca aparatul de depistare a virusului SARS-CoV-2 să ajungă în județ, s-a limitat la a spune că a considerat necesar demersul pentru a veni în ajutorul cetățenior, mai ales într-o situație grea, așa cum este cea pe care o traversează și județul Teleorman în prezent.

“Cred și am crezut cu tărie că județul Teleorman are nevoie de un astfel de aparat pentru depistarea coronavirusului. Prin urmare, am făcut demersurile necesare pentru ca aparatul să ajungă cât mai repede în județ. Nu mi-am dorit decât să ajut vin în ajutorul cetățenilor, pentru ca lucurile să se deruleze cât mai rapid în această situație grea, iar rezultatele probelor să ajungă cât mai repede la cei care stau cu sufletul la gură”, a declarat Cristi Barbu.

Medicul epidemiolog Luminița Dumitrașcu a precizat că, undeva în aproximativ 10 zile, probele vor fi lucrate în județ. Între timp, până la 50 de teste pe zi vor putea fi prelucrate la Spitalul Universitar din București, acolo unde se vor instrui și medicii care vor lucra cu aparatul la Alexandria după ce va fi pus în funcțiune.

„Acest aparat ne va ajuta să supraveghem mai bine populația și va fi extraodrinar să putem lucra în județ și să nu mai ducem testele la București, pentru că au fost cazuri când rezultatele au venit și la 3 zile. (…) Într un termen optimist, cred că undeva la 10 zile va mai dura până va fi pus în funcțiune, pentru că este vorba de medici, de laborator și biologi cu competență, am selectat deja azi din județ, îi vom trimite să se pregăteasca la un spital mare din București, care are experiență în lucrul cu asemenea aparatură”, a declarat dr. Luminița Dumitrașcu.

topul săptămânii