miercuri, aprilie 24, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Politicile socio-economice de dezvoltare se resimt pozitiv în Teleorman

Pe fondul măsurilor luate pe perioada pandemiei COVID -19, care au condus și la suspendarea temporară a activității din sectoarele economice, la nivel național, indicatorii socio-economici din Teleorman arată faptul că mediul de afaceri din județ a rezistat, cu precădere datorită politicilor de sprijin financiar promovate și susținute de Guvernul Orban.

Potrivit celor mai recente date statistice, la 30 aprilie 2020 cifra de afaceri pe industrie a cunoscut o scădere ușoară, de 19,3 la sută față de luna corespunzătoare a anului trecut. În schimb, în luna ianuarie a acestui an s-a înregistrat cea mai mare creștere din ultima perioadă, ajungând-se la un nivel al cifrei de afaceri de 128,6 la sută, ceea ce arată că industria din Teleorman are potențial, dar are nevoie și de sprijin fiscal local pentru a putea reinvesti profitul obținut și, implicit, pentru a putea genera noi locuri de muncă și a putea aduce plus valoare în județ.

Cu toate că măsurile impuse pe perioada pandemiei au afectat, în principal, sectoarele de producție, în Teleorman s-a resimțit o creștere a veniturilor salariale, în industrie, astfel încât salariul mediu brut înregistrat în luna aprilie a acestui an era cu 139 lei mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 4.180 lei câștigul salarial mediu brut (2.522 lei câștigul mediu net­).

 

În ceea ce privește rata șomajului, datele statistice raportate indică o scădere cu 8 puncte procentuale, de la 6,9 la sută cât înregistra în luna aprilie 2019, la 6,1 la sută în aceeași perioadă a acestui an.

Exemplele statistice nu se oprescaici. De pildă, pensia medie a cunoscut în Teleorman o creștere, în primul trimestru al acestui an, cu 169 lei (+14.22 %), față de aceeași perioadă a anului trecut.

Și în domeniul construcțiilor,în primul trimestru din acest an, s-a înregistrat o creștere notabilă, ajungând la 33 de locuințe construite și finalizate, cu un plus de 11 locuințe, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

În atare situație, din cele mai recente analize statisticereiese, în mod evident, faptul că economia teleormăneană are nevoie de noi și substanțiale investiții publice și private, pentru a aduce plus valoare și a putea crește exponențial nivelul de trai, respectiv puterea de cumpărare în acest județ, unde subdezvoltarea a fost singura politică de guvernare națională și locală a PSD.

 

Președinte PNL Teleorman, senator Eugen Pîrvulescu

topul săptămânii