joi, aprilie 18, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Apa potabilă oferită locuitorilor din Alexandria este poluată de ani de zile cu amoniu – Informația a fost ascunsă consumatorilor

De cel puțin trei ani de zile locuitorii municipiului Alexandria consumă de la robinet apă poluată cu amoniu în cantități masive. Informația, deși este cunoscută de autorități, nu a fost făcută cunoscută publicului. Conducerea companiei Apa Serv SA – furnizorul local de apă aflat sub controlul majoritar al Consiliului Local Alexandria, dar și primarul municipiului Alexandria, Victor Drăgușin, nu au anunțat niciodată locuitorii despre faptul că la robinet le curge apă așa-zis potabilă ce conține însă mari cantități de amoniu.

Informația cu privire la poluarea apei din Alexandria este reținută și recunoscută în mod oficial în Raportul Consiliului de Administrația al Apa Serv SA destinat Consiliului local și Primăriei Alexandria. În documentul elaborat pentru anul 2017, la pagina 10 din raport, se reține exact situația: “În urma analizelor fizico-chimice efectuate de laborator, apa furnizată utilizatorilor din localitățile Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Zimnicea și Videle s-a încadrat în standardele de calitate privind potabilitatea apei, iar pentru localitatea Alexandria gradul de neconformitate este de 100% din cauza neconformării parametrului amoniu la directiva europeană 98/83/CE a consiliului din 3 noiembrie privind calitatea apei destinată consumului uman”. Așadar, deși se vorbește de o poluare maximă, de 100%, a apei furnizată locuitorilor din Alexandria, nimeni a a vut însă bunul-simț să îi anunțe pe consumatori.

Chiar dacă situația era cunoscută, lucrurile au stat la fel și în 2018/2019. „Pentru localitatea Alexandria gradul de neconformitate este de 100% din cauza neconformării parametrului amoniu la directiva europeană 98/83/CE a consiliului din 3 noiembrie privind calitatea apei destinată consumului uman, iar pentru localitatea Zimnicea gradul de neconformitate este de 100% din cauza neconformării parametrului cloruri la directiva europeană 98/83/CE”, se arată în Raportul Apa Serv SA redactat în 2019. Așadar, nu doar că apa potabilă oferită locuitorilor din Alexandria nu a încetat să mai conțină amoniu, dar s-a oferit apă poluată cu cloruri și celor din Zimnicea.

Deși aveau datoria legală și morală să informeze cetățenii despre faptul că la robinet li se furnizează apă poluată,  autoritățile locale din Alexandria nu numai că nu au făcut acest lucru, dar au decis să majoreze tarifele la apa cu amoniu. După ce au impus scumpirea apei din iulie 2018, Apa Serv SA s-a lăudat apoi că a obținut o creștere a cifrei de afaceri cu 2, 271 milioane de lei din vânzarea apei infestată cu amoniu. Evident, banii au fost folosiți în marea lor majoritate pentru plata salariilor majorate, căci cheltuielile salariale reprezintă un procent de 64,81% din ponderea cheltuielilor Apa Serv SA.

Într-un caz similar produs în ianuarie 2019, când s-a sesizat faptul că apa furnizată în București conține amoniu, Ministerul Sănătății a emis o avertizare publică în care a cerut locuitorilor Capitalei să nu mai consume apa de la robinet.

sursa: national.ro

topul săptămânii