vineri, aprilie 26, 2024
Acasă Blog

Consultare privind înființarea unei filiale a Universității Politehnica la Alexandria

0
Consultare privind înființarea unei filiale a Universității Politehnica la Alexandria

Sala de ședințe a Palatului Administrativ din Alexandria a găzduit, miercuri, consultarea organizată în vederea înfiinţării unei sucursale a Universităţii Naţionale de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti în reședința de județ.

La întâlnire au luat parte, alături de președintele Consiliului Județean Adrian Gâdea și primarii municipiilor și orașelor din județ, Liviu Gabriel Muşat, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, precum și Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Naţionale de Ştiinţe şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, dar şi reprezentanți ai mediului de afaceri.

În cadrul întâlnirii, directorul general al ADR Sud-Muntenia a prezentat oportunităţile financiare disponibile prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, care ar putea susţine o astfel de iniţiativă, fiind prezentate astfel mai multe informaţii despre fondurile europene disponibile pentru: valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice, prin investiții în dezvoltarea infrastructurii, serviciilor și echipamentelor IT relevante și necesare; dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate.

”Astăzi s-a organizat o întâlnire deosebit de importantă pentru mediul cultural și educațional al Teleormanului. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului academic și ai societății civile pentru a discuta oportunitatea de a înființa o filială a Universității Politehnica în această regiune.

Aceasta ar putea deschide noi perspective pentru educație, cercetare și dezvoltare, oferind tinerilor din zonă mai multe opțiuni pentru studii superioare și dezvoltare profesională fără a fi nevoiți să plece în alte orașe. Participanții și-au exprimat entuziasmul față de această inițiativă și și-au arătat disponibilitatea de a colabora pentru a transforma acest proiect în realitate”, a transmis Adrian Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman.

Teleorman – Percheziții într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de migranţi

0

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au pus în aplicare, în cursul zilei de miercuri, 21 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Brașov, Timiș, Teleorman, Ilfov și municipiul București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și instigare în forma participației improprii la fals intelectual.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu anul 2021 și până în prezent, peste 20 de suspecți (cetățeni români și străini), organizați într-o structură infracțională pe niveluri ierarhice, au acționat pe teritoriul României, Italiei și Austriei, direct sau prin intermediul unor persoane juridice în care dețin calitatea de administrator, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.

Astfel, membrii grupului au racolat, direct și prin intermediul societăților comerciale controlate, mai mulți cetățeni de origine asiatică (preponderent din Pakistan) și africană, sub pretextul recrutării forței de muncă. Ulterior, o parte dintre suspecți, sub coordonarea și la indicațiile liderului au depus la diferite Servicii Judeţene pentru Imigrări din ţară, cereri de eliberare a avizelor de muncă, iar după obținerea documentelor și îndeplinirea formalităților, alți membrii au preluat migranții de la aeroport, i-au cazat în diferite locaţii din Bucureşti după care i-au transferat în zona municipiului Timişoara.

De aici au fost preluaţi şi trecuţi frontiera de stat a României, în mod ilegal, atât pe jos, cât şi ascunşi în diferite mijloace de transport, destinația fiind țări din vestul Europei (cu preponderență Italia).
Suspecții au încasat de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, iar pe cei care nu au putut plăti i-au obligat să presteze muncă neremunerată timp de un an în Italia, în folosul unuia dintre membrii grupului infracțional.

Pe parcursul investigațiilor efectuate în cauză, au fost depistate și oprite peste 10 transporturi de migranți.

În vederea documentării activității infracționale, autoritățile judiciare din România și Italia au încheiat, în anul 2024, un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team), tot în cursul zilei de miercuri fiind efectuate 6 percheziții domiciliare pe teritoriul Italiei. De asemenea, în baza unui Ordin European de Anchetă transmis de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov, polițiștii austrieci efectuează 2 percheziții domiciliare în Salzburg.

Din locațiile în care s-au efectuat perchezițiile domiciliare au fost identificate și ridicate sumele de 71.005 USD, 68.730 euro, 4.820 lire sterline, 26.900 lei și 3.050 coroane suedeze, precum și mai multe documente.
Peste 20 de persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, polițiștilor din cadrul IPJ Vâlcea, polițiștilor de imigrări din cadrul structurilor teritoriale București, Brașov și Timișoara, luptătorilor Serviciilor Acțiuni Speciale din IPJ Brasov și Teleorman, polițiștilor de frontieră din cadrul IPTF Oradea – SPF Vărșand și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara .


Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Viol la Smârdioasa. Un tânăr de 18 ani, reținut după ce a batjocorit o femeie de 67 ani 

0

Polițiștii au reținut un tânăr de 18 ani, din comuna Smârdioasa, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol și violare de domiciliu.

În fapt, în ziua de 21 aprilie a.c., polițiștii au fost sesizați direct de către o femeie în vârstă de 67 de ani, din comuna Pleșoiu, județul Olt, despre faptul că, în ziua de 20 aprilie a.c., în timp ce se afla în locuința sa de pe raza localității Smârdioasa, ar fi fost victima infracțiunii de viol.

Cercetările efectuate de polițiști au evidențiat faptul că tânărul ar fi săvârșit asupra femeii de 67 de ani acte sexuale, prin constrângere. De asemenea, la solicitarea victimei, tânărul a refuzat să părăsească imobilul.

În baza probatoriului administrat, tânărul a fost reținut și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, ulterior fiind prezentat instanței de judecată, judecătorul de drepturi și libertăți dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestuia.

Săptămâna Verde la școala din Bogdana s-a terminat cu control de la ISJ. Primarul Marin Pirnea a reclamat organizatorii

0
Săptămâna Verde la școala din Bogdana s-a terminat cu control de la ISJ

O acțiune care ar fi trebuit să bucure sufletele micuților elevi de la școala gimnazială din comuna Bogdana s-a terminat trist și nedrept pentru cei mici.

Scandalul politic creat de actualul primar, Marin Pirnea, a stricat bucuria părinților și a elevilor, doar pentru că Atelierele Creative la care au participat copiii au fost realizate cu sprijinul contracandidatul acestuia, Marius Soreață.

Pe scurt, la școala din Bogdana, în Săptămâna Verde, o firmă din București s-a prezentat la unitatea de învățământ cu mai multe materiale și a organizat o activitate prin care cei mici erau învățați cum să confecționeze diferite obiecte din materiale reciclabile.

Pe lângă această activitate, copiii au pictat ouă din lemn și s-au bucurat de o zi in care au învățat lucruri utile.


Când a aflat că această inițiativă ar fi aparținut contracandidatului său de la PNL, cu acordul directorului școlii, primarul Marin Pirnea a chemat de urgență Inspectoratul Școlar Județean, iar la fața locului s-a prezentat o doamnă, inspector general adjunct.

Firma care a organizat Atelierele Creative avea pregătite și câteva dulciuri pentru micuți, câte un ou cu ciocolată și un iepuraș de ciocolată, însă reprezentanții societății respective au fost nevoiți să le înmâneze copiilor aceste delicii pe stradă, ca să nu supere autoritățile locale.

Pentru că nu a fost găsit niciun element cu tentă politică în această acțiune, reprezentanta ISJ Teleorman a plecat fără să sancționeze acțiunea sau cadrele didactice.

Acest circ politic vine la scurt timp după ce a mai fost sancționată o acțiune frumoasă în comună, când același primar în funcție, Marin Pirnea, a chemat poliția să îi amendeze pe cei care făceau curat pe străzi, tot pentru că acțiunea era organizată de contracandidatul său.

Congres Forța Dreptei pentru alegerea conducerii/ Cătălin Dumitrașcu a fost ales vicepreședinte la nivel national

0
Cătălin Dumitrașcu a fost ales vicepreședinte la nivel national

Președintele partidului Forța Dreptei Teleorman și, totodată, candidatul Dreptei Unite la Primăria Alexandria, dr. Cătălin Dumitrașcu a fost ales vicepreședinte la nivel national al formațiunii politice, în cadrul Congresului organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului.

Congresul Forța Dreptei a reunit peste 1.200 de delegați din întreaga țară, care au hotărât prin vot conducerea națională a partidului. În cadrul reuniunii a fost ales președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, obținând 1.203 voturi favorabile.

De asemenea, au fost aleși ca vicepreședinți, în acord cu modificările aduse Statutului partidului: Violeta Alexandru, Marius Arcăleanu, Bogdan Bola, Claudiu Chira, Ștefan Csordas, Ionel Dancă, Traian Dobrinescu, Cătălin Dumitrașcu, Mihai Farcaș, Bogdan Glăvan, Horia Grigorescu, Ion Groza, Herea Gabriel, George Ionescu, Antoaneta Ioniță, Alexandru Kocsis, Adrian Miuțescu, Vasile Nagy, Adrian Oros, Gabriel Plăiașu, Petrișor Potec, Ionel Pușcaș, Daniel Rusu, Constantin Șovăială, Ion Ștefan și Antonel Tănase.

Totodată, în cadrul Congresului au fost stabiliți membrii Comisiei Centrale de Arbitraj: Aurel Zamfir, Cătălin Moraru, Emanuel Marian Doagă, Florin Butnaru, Ilie Sandu, Liliana Staicu, Mihai Leahu, Mihai Moldoveanu, Mihăiță Lepădatu, Natalia Viorica Toma și Vlad Măntoiu.

În același timp, delegații au decis membrii Comisiei Centrale de Cenzori: Raluca Olimpia Căpitănescu, Nicolae Sorin Mihăilescu, Stanoievici Miodrag, Andrei Gabriel Stelu și Mihaela Maria Stoica.

La reuniunea Forța Dreptei au fost prezenți, ca invitați, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vicepreședintele USR, Dan Barna, și președintele PMP, Eugen Tomac, care au prezentat mesaje adresate delegaților Congresului.

Reținuți pentru braconaj cinegetic

0
Reținuți pentru braconaj cinegetic

Trei bărbați, cercetați în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj cinegetic, au fost reținuți de polițiștii din județ, în urma unor percheziții puse în executare, în Poeni (Teleorman) și Șelari (Dâmbovița), a transmis IPJ Teleorman

Potrivit sursei citate, fiind în continuarea cercetărilor, în cursul zilei de joi, polițiștii au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară, la locuințele a trei bărbați, din Poeni, județul Teleorman, și Șelari, județul Dâmbovița, în urma activităților fiind identificate și ridicate în vederea cercetărilor cinci cadavre eviscerate, congelate, din specia iepure de câmp, o cameră cu termoviziune, un proiector și 15 câini din rasa ogar.

În urma administrării probatoriului, a fost dispusă reținerea a trei bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 31 de ani, din Teleorman și Dâmbovița, aceștia fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman.

La activități au participat două grupe de luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Teleorman și o grupă de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Teleorman.

USR cere Guvernului Ciolacu să pună stop risipei din banii publici

0

USR acuză guvernul condus de Marcel Ciolacu că este preocupat mai mult de pomeni cu iz electoral, de cum să cheltuie nesăbuit banul public, în loc să guverneze responsabil. Pentru a treia lună consecutiv, România înregistrează, cu 6,7%, cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. O urmare a deciziilor luate de Guvernul Ciolacu.

Rata ridicată a inflației din România, de aproape două ori și jumătate mai mare decât media europeană, nu este singura veste proastă pentru români și economia românească, având în vedere că și FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești pentru anul acesta, de la 3,8% la 2,8%.

Senatoarea USR Adina Săniuță, membră a Comisiei pentru buget-finanțe din Senat, argumentează că aceste două date demonstrează fără urmă de tăgadă că măsurile fiscale adoptate de Guvern, în decembrie 2023, au început să-și producă efectele nefaste și că cei mai afectați vor fi românii cu venituri mici pe care, ipocrit, PSD spune că îi apără.

„Se confirmă ceea ce USR a spus constant în ultimii doi ani: economia românească merge cu frâna trasă, iar singurii responsabili de sărăcirea românilor sunt miniștrii incompetenți ai guvernării PSD-PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu”, spune senatoarea USR Adina Săniuță.

„Rata inflației este cea mai mare din țările UE și nu e singura veste proastă. A doua este corecția severă în jos, cu un punct procentual, a creșterii economice. A treia este că, în timp ce bugetul a fost construit pe o țintă de deficit de 5%, la finalul anului el va fi în jur de 7%. A patra este că Guvernul ne împrumută într-un ritm mult mai accelerat decât era previzionat. A cincea veste proastă, cauzată tot de inflația ridicată: BNR este în situația de a nu reduce dobânda de referință în luna mai, măsură care ar fi redus costurile creditelor, cu efecte pozitive directe pentru economie și pentru românii cu credite la bănci”, argumentează senatoarea USR Adina Săniuță.

La rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, subliniază că cei mai afectați de inflația ridicată sunt românii cu venituri mici și tot ce face Guvernul este să îi sărăcească mai mult.

„România pe locul 1 la inflație în Europa, din nou. Semnificativ peste medie și peste celelalte țări. Creșterea cheltuielilor duce la deficit. Deficitul duce la inflație. Inflația este o taxă care apare atunci când statul cheltuie bani pe care nu-i are. Inflația este o taxă pe care o plătesc toți românii, singurul care câștigă este statul lui Ciucă, Marcel și toată liota de speciali din jurul lor”, spune deputatul Claudiu Năsui.

Detectoare de fum și monoxid de carbon montate în gospodării din 15 localități din județ

0
Detectoare de fum și monoxid de carbon montate în gospodării din 15 localități din județ

În cursul anului trecut, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 440 de incendii (în medie 1,2 pe zi), izbucnite în gospodăriile cetățenești din județ, majoritatea la case de locuit. Potrivit datelor centralizate de ISU Teleorman, incendiile au afectat sute de persoane, din care șase au fost rănite, necesitând transportarea la spital, iar alte zece persoane și-au pierdut viața.

Având în vedere faptul că un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești, s-a concluzionat că este nevoie de o nouă campanie de informare preventivă și de pregătire a populației. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie.

Aceste dispozitive au, în primul rând, un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.

Campania „Detector pentru viață” își propune să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz.

Parte a eforturilor de conștientizare și educare privind prevenirea acestor riscuri, E.ON și Delgaz Grid au donat, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru a fi distribuite, gratuit, către familii din mai multe zone din țară, inclusiv în județul Teleorman.

Pe baza datelor statistice privind numărul de incendii produse la gospodării, în special cele rezultate cu victime, precum și cu sprijinul autorităților locale, au fost identificate locuințele care se încadrează în criteriile de montare a detectoarelor, de pe raza a 15 localități – Călugăru, Crângeni, Drăgănești Vlașca, Drăgănești de Vede, Lunca, Năvodari, Poroschia, Purani, Salcia, Stejaru, Sfințești, Siliștea Gumești, Traian, Vârtoapele de Jos și Vârtoapele de Sus.

La sfârșitul săptămânii trecute, la sediul ISU Teleorman au ajuns 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid carbon, care au fost distribuite, luni, subunităților de intervenție din Alexandria, Roșiorii de Vede, Turnu Măgurele, Videle și Zimnicea, pentru a putea fi montate în localitățile identificate, aflate în zona de competență a acestora.

Cătălin Dumitrașcu, președinte Forța Dreptei: “Liviu Dragnea și Daniel Constantin bat palma peste Teleorman”

0
Cătălin Dumitrașcu, președinte Forța Dreptei: “Liviu Dragnea și Daniel Constantin bat palma peste Teleorman”
Cătălin Dumitrașcu, președinte Forța Dreptei: “Liviu Dragnea și Daniel Constantin bat palma peste Teleorman”

După alianța PSD-PNL de la nivel național și acceptarea susținerii lui Sorin Grindeanu, celebrul autor al ordonanței 13, în guvernul girat de PNL în Parlamentul României, așa zișii liberali din Teleorman, membrii ai PNL, care clamează lupta cu PSD-ul local, nu ezită să își umilească susținătorii cu fiecare ocazie apărută.

Mai nou a devenit publică alianța dintre PNL și MRS( partidul lui Liviu Dragnea) pentru susținerea fostului pesedist Cornel Gogan în lupta pentru câștigarea primăriei orașului Videle. Semnale despre această alianță între MRS și PNL au venit mai demult, mai mulți membri marcanți ai MRS găsindu-și loc pe listele PNL pentru candidaturi la primăriile din județ, dar oficializarea acestui concubinaj a venit prin anunțul făcut pe președinta MRS Teleorman, doamna Cristiana Alcea, pe pagina personală de Facebook, precum și prin postările MRS din precampania de la Videle.

Cunoscând relațiile extrem de apropiate între Nicolae Badanoiu, primarul pesedist al orașului Videle, Liviu Nicolae Dragnea si Carmen Dan-presedintele MRS vedem această alianță ca o încercare de păstrare a conducerii primăriei in sfera acelorași cercuri de interese, în condițiile unei scăderi puternice a intenției de vot pentru actualul primar. Lui Nicolae Badanoiu, care are șanse infime de a își reînnoi mandatul, i se pregătește un înlocuitor care să răspundă acelorași interese? Asta ar fi de înțeles, dar modul în care acționează PNL denotă doar disperarea unui partid aflat în moarte clinică.

Așteptăm cu interes campania electorală și scorul pe care îl va avea în alegeri candidatul susținut de Lucian Militaru și Carmen Daniela Dan, afirmând încă o dată că singura variantă corectă, fără amestecul grupurilor de interese, pentru Videle, rămâne Gabriel Grigore Voinea -candidatul partidului Forța Dreptei.

Cătălin Alexandru Dumitrașcu – presedintele filialei județene Teleorman a Partidului Forța Dreptei

AUR și-a desemnat candidatul pentru Primăria Alexandria

0
AUR și-a desemnat candidatul pentru Primăria Alexandria

Bogdan Doncea, consilier local timp de două mandate în Consiliul Local Alexandria, ales pe listele PSD, este candidatul AUR pentru Primăria Alexandria, la alegerile din 9 iunie. Astfel, după ce PNL a intrat în cursa pentru primăria reședinței de județ cu fostul pesedist Haralambie Epure, și el fost consilier local ales pe listele PSD, și AUR a decis să meargă tot pe mâna unui om venit din PSD.

Bogdan Doncea a fost prezentat drept candidatul AUR la Primăria Alexandria de președintele organizației județene și candidatul AUR pentru președinția Consiliului Județean, Gabriel Florea, în cadrul unei conferințe de presă.

Candidatul AUR la primăria reședinței de județ a spus că cele două mandate de consilier local, fără să menționeze și partidul din partea căruia a fost ales, sunt un plus în activitatea sa și l-au ajutat să învețe ce înseamnă administrația locală.

”Nu am plecat din PSD, ci am venit la AUR. (…) Venirea mea de la PSD nu este un impediment, dar poate să fie un plus experiența acumulată”, a precizat Bogdan Doncea, în conferința de presă.

Despre șansele sale în cursa electorală, candidatul AUR a spus că, într-o competiție, ”fiecare pleacă cu șanse egale, deși poate că sunt mult mai cunoscuți alți candidați”.

Bogdan Doncea este profesor de religie și director adjunct la Liceul Tehnologic Nr.1 Alexandria.