miercuri, aprilie 24, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Contabila de la Plosca, prinsă cu mâța în sac în dosarul diplomelor false. I-a fost anulată foaia matricolă, dar susține „am diplomele valabile”

Acum doi ani a venit sentința în mega dosarul diplomelor false în care zeci de teleormăneni, inclusiv Liviu Dragnea, s-au trezit cu diplomele de licență anulate.
Două dintre facultățile implicate nu au deținut niciodată atestate sau autorizații de funcționare, iar Ministerul Educației nu a știut vreodată, cel puțîn declarativ, că asta se întâmpla la Alexandria
.

Se pare că obținerea unui dosar de absolvire era condiționată de suma de 3000 – 3500 de euro, iar în schimbul acestor bani, grupul infracțional organizat acolo reușea să întocmească dosarul solicitat, fără ca solicitantul să participe la vreun curs sau la vreun examen și chiar fără ca acesta să aștepte trei ani, pentru a obține diplomă.

Printre cei care și-au cumpărat astfel diplomele se numără foști parlamentari, miniștri, primari și funcționari publici din județul Teleorman. 

De notorietate în dosar sunt numele lui Liviu Dragnea, cel al fostei lui soții și al fostului adjunct al IPJ Teleorman, Emil Stănimir. 

După mai mulți ani de cercetări, ofițerii din cadrul Departamentului pentru Combaterea Infracțiunilor Economice au finalizat cazul și aproape 159 de persoane au rămas fără diplomele de licența după sentința dată în 18 decembrie 2018, în prima instanța. Ulterior, sentința a devenit definitivă după contestația câtorva dintre persoanele în cauza, în august 2019.


Printre cele 159 de persoane implicate în dosar se află și Ciucă (fosta Precup) Iuliana, contabilă la Primăria din Plosca. Această a rămas fără foaia matricolă, după ce i-a fost anulată de instanța.

Cum pe baza foii matricole se află și diploma de licență, aceasta ar trebui, de drept, să fie invalidă .


Cu toate acestea, deși au trecut 2 ani de când are actul anulat, femeia continuă să ocupe postul de contabil în baza diplomei de licență care se bazează pe o foaie matricolă anulată, încercând să meargă pe burtă, doar-doar nu se prinde nimeni.


În condițiile acestea am contactat ministerul educației, care ne-a spus că el nu emite și nu deține documentele care atestă efectuarea/finalizarea studiilor de către cetățenii care urmează o formă de învățământ. Conform legii, aceste documente sunt emise de instituții de învățământ preuniversitar și superior. Însă facultățile-fantomă de la Alexandria nici nu mai există, mare parte dintre ele, așa că am crezut că cel mai simplu este să cerem un punct de vedere direct doamnei în cauza.


Contactată de reporterii ImpactNews24, a dat din colț în colț: De la „Nu mi s-a anulat niciun act mie” „Am toate dilomele valabile” a trecut la „Încă e pe rol procesul” „Ne întâlnim, vorbim discutăm, la telefon nu am ce să va spun dumneavoastră” Când i s-a spus că are atât document anulat de instanța, și că sentința este definitivă, femeia ne-a închis în nas.


De fapt, dialogul a fost cel puțin spumos:


Precup I: Nu mi s-a anulat niciun act mie

Reporter: Foaia matricolă vi s-a anulat

Precup I: Da, da da, și au trebuit să o refacă, nu am nimic anulat

Reporter: Dar care a fost motivul pentru care v-au anulat-o?

Precup I: Pentru că am dat examen la ceva tehnologic, și au trecut geografie.

Reporter: Aveți un act anulat de instanța

Precup I: Nu am nimic anulat, trebuie să îmi refacă foaia matricolă.

Întrebată însă de ce de doi ani nu s-a interesat dacă i-a fost refăcută foaia matricolă, anulată definitv de instanță , doamna contabil ne-a spus că se va consulta cu avocatul și ne va răspunde, însă după ce am contactat-o după 2 săptămâni, ne-a spus că „are toate diplomele valabile”.

I-am spus că noi ne referim la diplomă de licență, care este bazată pe foaia matricolă, care este anulată, doamna a devenit vizibil nervoasă, și a spus sunt valabile „toate diplomele de licență”, apoi ne-a invitat să discutăm, însă când am întrebat-o când și unde, a închis telefonul.


În concluzie, când o instanța nu îți specifică clar după „Anulează foaia matricolă” și „Nu ai voie să ocupi un post pe baza unor documente anulate”, poți să mergi liniștit pe burtă ani la rândul, doar, doar , nu se prinde nimeni, și să încasezi bine merci salariu de la stat deși ai o situație juridică incertă într-un dosar cu o hotărâre definitivă.

Așteptăm un punct de vedere măcar din partea Primăriei Plosca, dacă la dosarul de angajare contabila are acte valabile sau nu, dacă Ministerul Educației și doamna în cauza nu ne pot spune acest lucru.

Poate instanța le-a trimis vreo decizie și aceasta s-a oprit la contabilitate sau pierdut prin poștă, sau poate chiar angajata trebuia să anunțe că de 2 ani are o diplomă anulată.

topul săptămânii