4.9 C
Alexandria
marți, decembrie 6, 2022

Cresc pedepsele pentru cazurile de cruzime față de animale

În calitate de for decizional, cu 281 de voturi “pentru”, Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, prin care sunt majorate limitele pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale.

În forma modificată, legea prevede că și zoofilia este considerată cruzime faţă de animale și, de asemenea, animalul aflat într-o situaţie de pericol este considerat animalul care a fost rănit, schingiuit sau supus zoofiliei, precum şi animalul care nu beneficiază de hrană şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, se arată în proiectul de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputaților.

Același proiect mai prevede și că sunt considerate infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: intervenţile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

Tot infracțiune care se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă se consideră și: folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; rănirea cu intenţie a animalelor.

În schimb, potrivit proiectului de lege, sunt infracţiuni şi se vor pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani: uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; zoofilia.

În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile enumerate anterior, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

În schimb, proiectul de lege prevede și că nu constituie infracţiune: apta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacţie la atacul acestuia; sterilizarea animalelor.

Te-ar putea interesa și:

VIDEO

𝐂𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐓𝐀𝐑𝐄 𝐃𝐀𝐔𝐍𝐄 ❗️ ✅ ️𝐅𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐚𝐫𝐞 ✅ ️𝐀𝐯𝐢𝐳𝐚̆𝐦 d𝐨𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞 𝐥𝐨𝐜 ✅ ️𝐍𝐞 𝐠𝐚̆𝐬𝐢𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐢𝐚, 𝐓𝐞𝐥𝐞𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧 ✅ ️𝐒𝐭𝐫. 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐆𝐡𝐢𝐜𝐚 𝐍𝐫 𝟒 ✅ ️𝐂𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭 𝟎𝟕𝟔𝟏 𝟖𝟒 𝟖𝟔 𝟕𝟓 ✅

AUTO PAPY

ULTIMA ORĂ

ACTUALITATE

TOP CITITE