joi, aprilie 25, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Dănuț Cristescu: ”PSD insistă pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze”

Liberalizarea prețurilor ar fi trebuit să ducă la scăderea tarifelor, prin creșterea concurenței. Dar la noi s-a întâmplat exact pe dos. Prețurile au explodat și au devenit insuportabile pentru majoritatea covârșitoare a salariaților și pensionarilor. Dar nici agenții economici nu vor suferi mai puțin.
Prețurile de producție vor crește exponențial, punând în pericol competivitatea producătorilor români sau străini, care cumpără gaze și energie de pe piața românească, la prețuri aberante, și nu vor mai face față concurenței. Și au de ales între faliment sau relocarea afacerilor. Asta ar însemna șomaj masiv, bani mai puțini la buget și un nou exod masiv al forței de muncă, de care occidentul are mare nevoie.

Pentru a limita aceste efecte, social-democrații au venit cu idea plafonării prețurilor la gaze și energia electrică. Senatorul PSD de Teleorman, Dănuț Cristescu, unul dintre partizanii acestei inițiative, este convins că orice altă variantă ar permite creșterea în continuare a prețurilor și implicit a profiturilor furnizorilor de electricitate și gaz.

”PSD insistă că plafonarea este SINGURA soluție care poate bloca scumpirile și-i obligă pe producătorii de energie să participe la efortul de susținere a populației și economiei. Orice altă variantă permite creșterea în continuare a prețurilor și implicit a profiturilor furnizorilor de electricitate și gaz. Este profund anormal și nociv ca populația și firmele să fie sufocate de scumpiri galopante, ca o inflație tot mai mare să macine puterea de cumpărare, doar în beneficiul unor profituri peste măsură ale firmelor din energie.

Proiectul PSD a fost dezbătut în Comisia Economică a Senatului, Buget Finanțe, Energie și este așteptat punctul de vedere al Consiliului Concurenței și al ministerului Energiei.

Luni se va da votul, atât în Comisii cât și în plenul Senatului. Apoi, tot în regim de urgență va fi dezbaterea și votul decisiv din Camera Deputaților.

– Facturile la energie electrică se vor REDUCE cu până la 43%

– Facturile la gaz se vor reduce cu 23%

– Consumatorii vor primi și o COMPENSAŢIE pentru majorările de preț operate deja de furnizori

Este INTERZISĂ orice scumpire a prețurilor energiei și gazelor, în următoarele 6 luni.

Avem nevoie de cât mai multe semnături pentru a-i convinge şi pe parlamentarii din celelalte partide să voteze proiectul de lege”, spune senatorul PSD de Teleorman, Dănuț Cristescu.

Social-democrații au inițiat și o petiție în acest sens. Toți românii pot contribui la adoptarea acestei inițiative prin simpla semnare a petiției AICI 

topul săptămânii