vineri, mai 3, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

DREPT LA REPLICĂ cu privire la articolul „Pompierii SMURD din Teleorman, acuzați de zeci de martori de incompetență”

Având în vedere articolul publicat de dumneavoastră în cursul zilei de astăzi, 15 august 2023, prin care, pe baza unor supoziții și fără a avea informațiile corecte și reale cu privire la evenimentul de duminică după-amiaza, de la Islaz, cu o persoană posibil înecată, care a fost preluată de un echipaj SMURD Turnu Măgurele, încercați să dezinformați cetățenii, în virtutea dreptului la replică şi pentru o informare corectă a opiniei publice, vă adresăm rugămintea să ne publicați următoarele precizări:

– pentru ca cetățenii să înțeleagă un demers jurnalistic onest, le reamintim faptul că, potrivit Codului Deontologic al Jurnalistului, reprezentanții mass-mediei au datoria primordială de a relata adevărul, de a da publicității informațiile a căror veridicitate au fost verificate în prealabil din surse credibile, de a lua în considerare punctele de vedere pertinente ale părților implicate, iar știrile să fie exacte, obiective, fără păreri personale.

            Așadar, aducem la cunoștința cititorilor publicației dumneavoastră faptul că în articolul „Pompierii SMURD din Teleorman, acuzați de zeci de martori de incompetență” nu apare nicăieri punctul de vedere al niciunei autorități care a gestionat acest eveniment, pentru că nu ați făcut niciun demers în acest sens, preferând să postați materialul în forma actuală, probabil pentru a avea un impact mai mare și a genera mai multe reacții negative asupra salvatorilor, nicidecum pentru a face lumină și a clarifica situația de fapt.

            Pentru ca cetățenii să înțeleagă ceea ce au făcut colegii noștri la evenimentul nefericit de la Islaz, vă comunicăm că salvatorii au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 la ora 15.38, să intervină la o persoană posibil înecată în râul Olt, în zona localității Islaz. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, spre acest caz au fost alocate următoarele forțe și mijloace: de la Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele au început deplasarea două echipaje, cu o ambulanță SMURD și o autospecială Duster cu o barcă de salvare, iar de la SAJ Teleorman un echipaj medical. Victima, un bărbat de aproximativ 47 de ani, se afla pe malul celălalt al plajei de pe râul Olt, fiind scoasă de cetățenii aflați în zonă. Pentru a ajunge în acel loc, unde malul este foarte abrupt, singura cale de acces era peste un pod, pe un drum foarte greu accesibil. Cu ajutorul oamenilor de la fața locului, bărbatul a fost adus pe celălalt mal cu o saltea, de unde a fost preluat de echipajul SMURD, în stare de inconștiență, însă cu semne vitale. Victimei i se realizase manevre de resuscitare de către un paramedic, care se afla pe plajă la momentul producerii acestui eveniment.

            În nicio situație, pompierii militari nu au negat sprijinul cetățenilor aflați acolo, ci, dimpotrivă, au afirmat că ajutorul lor a fost unul esențial în salvarea acelei persoane, fapt care ne-a dovedit, încă o dată, că prin solidaritate și responsabilitate putem depăși orice provocare, într-o situație limită.

            După ce au plecat cu victima în ambulanță, la aproximativ un kilometru, persoana a intrat din nou în stop cardiorespirator, paramedicii SMURD Turnu Măgurele fiind nevoiți să reînceapă manevrele de resuscitare, care au durat până la Spitalul Turnu Măgurele unde, împreună cu medicul de pe ambulanța SAJ Teleorman, au reușit să-l stabilizeze.

            Pentru eliminarea oricăror suspiciuni care pot plana asupra modului de intervenție, la nivelul inspectoratului s-a dispus derularea unor verificări asupra cronologiei evenimentului, din momentul primirii apelului și până la finalizarea misiunii de salvare.

Încheiem prin a-i asigura pe toți cetățenii că personalul unității noastre va continua să-și desfășoare activitatea, cu abnegație și profesionalism, pentru salvarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător, iar transparența, asigurată prin informarea corectă și obiectivă a populației, va rămâne unul dintre obiectivele prioritare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman.

                                                            Compartimentul Informare și Relații Publice

topul săptămânii