Începând cu ora 20.00, judeţul nostru a ieşit de sub avertizarea de Cod Portocaliu de precipitaţii abundente şi a rămas pe Cod Galben. Din fericire, fenomenele meteorologice care s-au manifestat de astăzi de dimineaţă până la ora 20.00, nu au avut o intensitate deosebită, care să pună în pericol viaţa sau bunurile materiale ale oamenilor.
Situaţia a fost monitorizată permanent la nivelul Centrului de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), fiind menţinută o comunicare directă cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţ, precum şi cu celelalte autorităţi cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii sau de fenomenele meteorologice periculoase.
Având în vedere că a rămas în vigoare avertizarea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, cu numărul 97 din 29.09.2024, potrivit căreia avem instituit un Cod Portocaliu pentru râul Teleormanul, în perioada 29.09.2024, ora 12.00 – 01.10.2024, ora 18.00 şi Cod Galben pentru râurile Vedea şi Călmăţui, în perioada 29.09.2024, ora 12.00-01.10.2024, ora 23.00, prin care se anunţă posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, deoarece la nivelul judeţului nostru, potrivit datelor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Teleorman, cotele de pe aceste râuri sunt mult sub Cota de Atenţie, s-a luat decizia ca activitatea CJCCI din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să fie încheiată în această seară.
În continuare, personalul SGA Teleorman va acţiona conform planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, asigurând supravegherea în permanenţă a cursurilor de apă cu echipele de intervenţie ale formaţiilor de lucru, iar în cazul apariţiei unor probleme să informeze imediat factorii decizionali din cadrul CJSU Teleorman, pentru luarea măsurilor care se impun.
De asemenea, eventualele situaţii de urgenţă care pot fi generat local de precipitaţii, vor fi monitorizate şi gestionate de către Centrul Operaţional Judeţean, prin intermediul Dispeceratului Integrat ISU-Ambulanţă şi subunităţile de intervenţie ale pompierilor, precum şi de personalul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul fiecărei localităţi.
Pentru modul în care au înţeles să respecte recomandările autorităţilor locale şi judeţene, le mulţumim tuturor cetăţenilor din judeţul nostru şi îi asigurăm că vom fi în permanenţă pregătiţi să acţionăm pentru a le asigura un grad ridicat de protecţie.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute şi prin intermediul platformei fiipregatit.ro si al aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.