marți, aprilie 23, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Plosca, campioană la absorbția de fonduri: milioane de euro pentru asfaltare, parc fotovoltaic, autobuz electric, piste de bicicletă, gropi de gunoi ecologice și scoli

Localitatea Plosca și-a propus să devină una cu adevărat europeană, iar în acest sens a accesat milioane de euro prin mai multe programe.

A depășit toate localitățile rurale din județ pe Anghel Saligny în acest exercițiu bugetar, dar și mai toate orașele. Doar Alexandria a avut mai mult, dar cu foarte puțin.(Plosca, 400 de milioane, Alexandria 420 de milioane) Doar din aceste fonduri, 280 mil. vor fi alocate pentru realizarea unui sistem modern de apă și canalizare, care va da clasă celor învechite din urban, și 120 de mil pentru asfalt.

Însă, desigur, acestea sunt niște condiții implicite în lumea civilizată, așa că pe lângă acestea, 1 milion de euro bani europeni vor fi folosiți pentru realizarea unor gropi de gunoi moderne, unde cetățenii să arunce organizat deșeurile, în mod voluntar. Contractul a fost deja semnat de primarul Șerban Marius Cosmin pe 6 februarie.

În același mandat,s-a pus accent și pe educație, toate unitățile de învățământ din Plosca urmând a fi modernizate, dotate și utilate tot pe fonduri europene, numai pentru grădiniță fiind alocate 21 miliarde prin PNRR.

Separat , au fost accesate fonduri pentru sport, începând cu terenul sintetic din curtea școlii, și continuând cu piste de bicicletă. Și dacă tot vorbim despre un mod de viață sănătos, localitatea vă beneficia și de un autobuz complet electric, în valoare de 300.000 de euro. Acesta vă fi alimentat gratuit de la sistemul propriu de panouri electrice al localității, Plosca urmând să aibă un parc fotovoltaic de nu mai puțin de 180kW

Din proiectele aprobate deja, mai amintim realizarea de cărți funciare gratuite pentru toți cetățenii, modernizarea centrului de zi și a târgului săptămânal, digitalizarea comunei, realizarea de rețele wifi , bănci și pubele inteligente, realizarea de sistem video modern de monitorizare. Totodată, toate instituțiile publice au primit fonduri pentru a fi reabilitate, înfățișarea comunei schimbându-se mult în ultimele luni, după zeci de ani de stagnare într-un peisaj sumbru.

Prin CNI se va face căminul cultural, și pentru întreținerea tuturor acestora, dar și în perioade de condiții meteo extreme, primăria Plosca a mai accesat nu mai puțin de 3 milioane de euro, fonduri europene, pentru utilaje de ultima generație.

Rămâne de văzut care vă fi perioada implementării acestor proiecte deja aprobate în timp record, dar și calitatea acestora, însă la nivel de documentație, Plosca va deveni o comună cu adevărat europeană, dacă judecăm după schimbările care deja încep să se vadă cu ochiul liber.

topul săptămânii