sâmbătă, mai 4, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Teleorman – Percheziții într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de migranţi

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au pus în aplicare, în cursul zilei de miercuri, 21 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Brașov, Timiș, Teleorman, Ilfov și municipiul București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și instigare în forma participației improprii la fals intelectual.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu anul 2021 și până în prezent, peste 20 de suspecți (cetățeni români și străini), organizați într-o structură infracțională pe niveluri ierarhice, au acționat pe teritoriul României, Italiei și Austriei, direct sau prin intermediul unor persoane juridice în care dețin calitatea de administrator, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.

Astfel, membrii grupului au racolat, direct și prin intermediul societăților comerciale controlate, mai mulți cetățeni de origine asiatică (preponderent din Pakistan) și africană, sub pretextul recrutării forței de muncă. Ulterior, o parte dintre suspecți, sub coordonarea și la indicațiile liderului au depus la diferite Servicii Judeţene pentru Imigrări din ţară, cereri de eliberare a avizelor de muncă, iar după obținerea documentelor și îndeplinirea formalităților, alți membrii au preluat migranții de la aeroport, i-au cazat în diferite locaţii din Bucureşti după care i-au transferat în zona municipiului Timişoara.

De aici au fost preluaţi şi trecuţi frontiera de stat a României, în mod ilegal, atât pe jos, cât şi ascunşi în diferite mijloace de transport, destinația fiind țări din vestul Europei (cu preponderență Italia).
Suspecții au încasat de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, iar pe cei care nu au putut plăti i-au obligat să presteze muncă neremunerată timp de un an în Italia, în folosul unuia dintre membrii grupului infracțional.

Pe parcursul investigațiilor efectuate în cauză, au fost depistate și oprite peste 10 transporturi de migranți.

În vederea documentării activității infracționale, autoritățile judiciare din România și Italia au încheiat, în anul 2024, un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team), tot în cursul zilei de miercuri fiind efectuate 6 percheziții domiciliare pe teritoriul Italiei. De asemenea, în baza unui Ordin European de Anchetă transmis de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov, polițiștii austrieci efectuează 2 percheziții domiciliare în Salzburg.

Din locațiile în care s-au efectuat perchezițiile domiciliare au fost identificate și ridicate sumele de 71.005 USD, 68.730 euro, 4.820 lire sterline, 26.900 lei și 3.050 coroane suedeze, precum și mai multe documente.
Peste 20 de persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, polițiștilor din cadrul IPJ Vâlcea, polițiștilor de imigrări din cadrul structurilor teritoriale București, Brașov și Timișoara, luptătorilor Serviciilor Acțiuni Speciale din IPJ Brasov și Teleorman, polițiștilor de frontieră din cadrul IPTF Oradea – SPF Vărșand și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara .


Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

topul săptămânii