joi, aprilie 25, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Alexandria | Urmașii lui Dragnea, pe lista DNA. Tel Drum naște alte dosare, procurorii ies la „vânătoare”. Apa Serv- „scurgeri” masive de fonduri europene

Gruparea Dragnea a fost și este ca o plagă. Membrii grupării au ocupat mai întâi Teleormanul, devenit „Republica Dragnea”, iar apoi toată țara. Din nefericire, atât la nivel național, dar mai ales local, în Teleorman, gruparea încă mai deține controlul, până cand va fi destructurată total de procurori.

Unul dintre dosarele cu impact major asupra populației este „Apa Serv”. Operațiunea a constat în „pomparea” fondurilor europene destinate lucrărilor de canalizare a întregului județ Teleorman. Banii s-au scurs pe alte canale, mulți la Tel Drum, iar teleormănenii suferă și acum, în timp ce artizanii jafului se scaldă în bani și ape curate, în piscine de lux.

Prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, județul Teleorman câștiga un proiect uriaș pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și sistemului de canalizare în orașele Alexandria, Turnu Măgurele, Roşiorii de Vede, Videle și Zimnicea.

Au trecut 7 ani de când proiectul trebuia finalizat și nici măcar prima etapă nu este finalizată.

Proiectul era de o importanță colosală, iar suma câștigată urma să asigure apropierea de civilizație a județului grav afectat de lipsa infrastructurii de bază. Acesta urma să fie realizat în două etape, astfel încât în anul 2020 județul să se încadreze în indicatorii de eficiență asumați la momentul semnării contractului.

Situația este de o gravitate fără precedent, mai ales că în mediul rural din Teleorman apa curentă și canalizarea constituie situații excepționale, iar în mediul urban există orașe care nu au, în proporție de peste 30%, canalizare și alimentare cu apă.

Tel Drum și-a luat cea mai mare felie din tort

122 de milioane de euro (prima fază a contractului) și peste 200 de milioane de euro (faza a doua) sunt periclitate de dificultățile constructorilor care au câștigat licitațiile. Compania județeană care gestionează proiectul, SC APA SERV SA, este condusă de un pion al grupării Dragnea, un tânăr crescut de la funcția de șofer, până la cea de director: CIPRIAN GURBAN.

Unul dintre cele mai mari contracte încheiate de compania de apă este cu TELDRUM SA, în asociere cu S.C. Pro Toby SRL. Din contract, firmei TELDRUM SA i-au revenit circa 17 milioane de lei (aproape 4 milioane de euro, la acea vreme).

Boboc- locotenentul lui Dragnea, zis „da, să trăiți!”, Gurban- locotenentul lui Boboc

La momentul obținerii acestei finanțări, la conducerea Apa Serv SA se afla actualul deputatul PSD Valentin Boboc, cunoscut sub numele „Da, să trăiți!” după interceptările din dosarul Referndumul, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de inschisoare cu suspendare. Boboc fusese sunat de Liviu Dragnea in ziua referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu:

 

Boboc: Da, să trăiţi!
Dragnea: Băi … Vali, văd că Victor (n.n.: Victor Drăguşin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria …

Boboc: Ştiu, şefu’! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici … din casă în casă o iau …
Dragnea: Aşa!

Boboc: Dar au început să vină, acuma au început să vină. Au fost la ţară.
Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe …

Boboc: Asta le facem, batem din uşă în uşă! Din uşă în uşă am luat-o pe toate străzile!
Dragnea: Luaţi-i, mă, rugaţi-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraş?

Boboc: Da, şefu’, toţi îi am peste tot.
Dragnea: Liberalii?

Boboc: Aicea … îi certai niţel, asta făceam când m-aţi sunat dumneavoastră, că ei au dus pe la ţară şi le-am zis să-i adune pe toţi de la ţară că acolo s-au cam terminat, hai să îi aducem pe toţi încoace, în oraş.
Dragnea: Zi, mă, să îi aducă în oraş, mă!

Boboc: Păi, asta … şi că zise că îi aduce pe toţi în oraş acuma.
Dragnea: Bine, bine!

Ei bine, cu acest Boboc la conducerea Apa Serv a început operațiunea de pompare a fiondurilor europene. Individul este azi deputat PSD, din 2012, iar pe locul lăsat de el liber la Apa Serv a fost propulsat tânărul de încredere Ciprian Gurban, cel care îl însoțea în deplasările sale prin județ, în calitate de șofer și agent electoral.

Moștenitor al unui contract care implica sume imense de bani, Gurban a executat ordinele liderilor, de la Dragnea în jos.

Proiectul urma să fie implementat prin derularea a 13 contracte, dintre care 11 contracte de lucrări (inclusiv extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie a apei potabile şi de canalizare în cele 5 aglomerări urbane), şi 2 contracte de servicii de asistență tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor.

Cele 13 contracte au o valoare totala de 122.004.342 Euro, din care Alexandria – 44.148.086 Euro; Turnu Măgurele – 38.450.891 Euro; Roşiorii de Vede – 13.480.307 Euro; Videle – 14.208.690 Euro ; Zimnicea -11.716.368 Euro.

Bătaia de joc nu mai este tolerată nici de primarii PSD din județ, unii, cum este cel din Videle, orașul Vioricăi Dăncilă, reefuzând majorările de tarife impuse de Apa Serv, după ce tot din cauza companiei au rămas fără canalizare.

Căpușele

În urma unei documentări preliminare, ziarul Infractorul a descoperit ampla rețea prin care s-au scurs fondurile destinate canalizării județului Teleorman, ce va fi prezentată în mai multe episoade. Veti descoperi firme, personaje și roluri, de la tânărul locotenent Ciprian Gurban, la actualul deputat Boboc si firmele sale și până la primarul Alexandriei, controversatul Victor Drăgușin, plus alte nume surpriză…

topul săptămânii