joi, aprilie 18, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Cum s-ar fi opus Victor Dragusin venirii Kaufland in Alexandria

Acum 12 ani, Alexandria cunostea cel mai mare retailer ca investitor in judet: Magazinul Kaufland.Putini stiu insa cate demersuri si intalniri au existat pret de 2 ani de zile cu oamenii din Primarie.Investitorul era dus cu zaharelul de fiecare data cand venea la Alexandria sa faca demersuri pentru a deschide magazinul.

Ba ca nu exista nu stiu ce act la dosar, ba ca mai trebuie o autorizatie pentru a face strada de intrare.Luna de luna, reprezentantul german al retailerului mai venea inca o data la Primaria din Alexandria.

Actualul primar Dragusin il mintea de fiecare data ca va fi gata in curand PUG-ul, ca sa mai vina peste o luna.

PUG-ul este planul Urbanistic General, pe care orice primarie trebuie sa il aiba actualizat o data la 5, maxim 10 ani.Fara un astfel de plan, nu se poate ridica nici macar o constructie.Singura varianta sa ridici chiar si cea mai mica constructie in oras este un PUZ (plan urbanistic Zonal)

Desi, vazand cat de taraganat este, investitorul a vrut sa renunte la a mai deschide Kaufland in Alexandria, insa a mai incercat o ultima varianta: sa isi faca el PUZ-ul, pe banii lui.Dragusin o tinea una sibuna ca nu e nevoie, ca va fi gata PUG-ul in curand.Ba, chiar la un moment dat, i-ar fi spus celui cu care investitorul veneasa ii traduca si sa il ajute, un cetatean din Alexandria, vazandu-l cat se implica:

“Ce te strofoci atat, e magazinul tau? Nu te mai agita!”

In cele din urma, neamtul a prins cum merg lucrurile si a luat decizia sa isi faca PUZ, pe banii lui, fara sa mai astepte dupa promisiunile desarte ale lui Dragusin.

Se intampla in 2006, iar Alexandria nu are nici in ziua de astazi PUG.

Daca investitorul nu isi lua proiectul in propriile maini si bani, astazi in Alexandria n-ar fi existat Kaufland.Desi legea obliga primariile sa aiba un plan urbanistic general actualizat o data la 5, maxim 10 ani, Alexandria nu mai are PUG din anul 1999.

O carte retro cu niste desene de nici un copil cu o carte de colorat nu le-ar intelege.Fara un PUG actualizat, un oras nu se poate dezvolta. Foarte multe locuri de munca s-au pierdut in ultimul timp, si se pierd in continuare.

“Orice om care se apuca sa construiasca o casa, sa renoveze un apartament, isi face un plan, isi face un proiect. Nu poti , nu ai voie conform legii sa faci fara proiect.Alexandria functioneaza fara proiect, fara cap si fara coada, acesta e adevarul.

Este esential pentru dezvoltarea unui oras sa existe un Plan Urbanistic General. Fara un PUG actualizat, ca oras nu poti sa te dezvolti absolut deloc, doar sa bati campii ca faci ceva concret.Nu faci nimic. Vrem sa aducem mii de oameni inapoi, dar nu le oferi unde sa stea, ce sa faca.”a declarant cetateanul care il insotea pe investitor la fiecare intalnire cu Dragusin, cel care conduce de 12 ani un oras cu plan urbanistic din ’99, probabil copiat dupa cel din ‘89

topul săptămânii