marți, martie 26, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

EXCLUSIV RMN-ul și CT-ul noi ale spitalului din Alexandria adună praf, cele ale privatului decontează sute de mii de euro anual.

RMN și CT nou nouțe de 1 milion de euro zac nefolosite la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, iar bolnavii fac aceste investigații la un privat cu sediul în spital, care numai în ultimii doi ani a decontat jumătate de milion de euro.

Ce aflăm în acest articol:

· Spitalul Județean de Urgență din Teleorman are aparatură RMN și CT proprii cu o investiție de aproape 1 milion de euro

· Acestea nu funcționează de peste jumătate de an, la 2 zile diferența fiind sistate investigațiile la cele două aparate.

·Un operator privat, prezent de ani de zile în incinta spitalului, cu același tip de aparate, decontează sume din ce în ce mai mari de la an la an, efectuând investigațiile spitalului în regim 24/7

·Spitalul nu pare prea preocupat să reoperationalizeze aparatele proprii, nou nouțe, care adună praf și se degradează nefolosite.

·Spitalul Județean reprezintă șansă la sănătate și viață pentru aproape 400.000 suflete.

Timp de peste 2 ani de zile, mai marii județului Teleorman anunțau, în presa locală, aproape săptămânal, cum vor dota spitalul din Alexandria cu aparatură de ultima generație de tip RMN și CT.

Ba că au semnat nu știu ce contract, ba că s-a efectuat nu știu ce expertiză, ba că s-au alocat fonduri de la minister.

Orice chichiță că să își facă imagine electorală, vis-à-vis de aparatură de urgență atât de necesară bolnavilor din județ, în special celor care ajungeau la camera de garda în urmă unor accidente, și, nu de puține ori, erau puși să-și plătească investigațiile, conform mai multor surse, dar și presei centrale:

VIDEO –> Dacă nu ai bani, eşti lăsat să mori! Regulă de bază din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria    

Spitalul Judeţean din Alexandria reprezintă singură şansă la sănătate și chiar viață pentru aproape 400.000 de suflete. Aici vin urgențele din tot județul.

Cu toate acestea, deși spitalul a fost dotat cu computer tomograf și RMN noi nouțe, de peste 4 milioane de ron, și a amenajat spațiu cu peste 484.000 de Ron, adică în total aproape 1 milion de euro, acestea zac nefolosite și adună praf, în timp ce pacienții, inclusiv cei sosiți la urgență, își fac aceste investigații la același privat care pare să fie bine lipit în sediul din incinta spitalului de ani de zile.

De la finalul anului 2019, cele două aparate de ultima generație RMN și CT ar fi trebuit să funcționeze brici (lucru cu care mai mulți politicieni și-au făcut campanie electorală), însă de la începutul anului 2021, ca o făcută la două zile diferența, niciunul nu mai funcționează.

Oficial, primul, RMN-ul, a rămas fără medic radiolog, din 5 aprilie, iar două zile mai târziu CT-ul s-a stricat, nu mai funcționează un tub la acesta, din 7 aprilie.

De atunci și până astăzi, în buzunarul privatului cu sediu chiar în incinta spitalului, au intrat peste 1 milion 375 mii de ron.

Numai din 2019 și până astăzi, spitalul a decontat către acesta jumătate de milion de euro.

Practic, deși, teoretic,cele două aparate nou nouțe au funcționat puțin  peste un an, privatul din spital a făcut mai mulți bani în fiecare an, întrucât cu aparatele proprii spitalul a făcut puțîn peste 2300 de investigații, iar privatul aproape 10.000. Chiar și în anul în care ambele aparate au fost funcționale, privatul a decontat o suma chiar mai mare decât în anul precedent, când spitalul nu a avut RMN și CT proprii: 1 milion 112 mii ron în 2019, și peste 1 milion 375 mii ron în 2020

Nici spitalul nu s-a chinuit prea mult să-și rezolve problemele tehnice: după ce CT-ul s-a defectat în aprilie, mai precis pe 6, spitalul a făcut două adrese, una de abia pe 21 aprilie, la aproape 2 săptămâni după ce aparatul s-a defectat, și altă la peste o luna. De atunci, a continuat să aștepte ofertele, timp în care pacienții curg pe bandă rulantă către operatorul privat.

Cu toate că publicația noastră a solicitat numărul de investigații făcute „la privat” și sumele decontate către acesta de către spital, răspunsul pe care l-am primit a fost că cifrele sunt „conform contractului”.

Între timp, am insistat cu mai multe scrisori și telefoane, și până la urmă, odată cu furnizarea sumelor, s-a întâmplat și minunea: s-a reparat tubul de la tomograf, chiar cu câteva zile înainte să primim răspunsul, la finele lunii care tocmai a trecut.

Cu toate acestea, pacienții vor beneficia de analize la CT-ul spitalului doar în timpul orelor „de lucru” ale personalului spitalului, iar RMN-ul va zace în continuare, adunând praf, spitalul acuzând „lipsa medicilor” care să le opereze.

În tot acest timp, privatul cu sediul chiar în interiorul spitalului nu se confruntă cu aceste probleme.

Mai mult, acesta decontează sute de mii de euro anual, profitând de problemele spitalului în ceea ce privește operarea aparatelor RMN și CT proprii care au costat aproape 1 milion de euro, și de faptul că acest spital este singurul care tratează urgențele grave de pe teritoriul întregului județ, investigațiile cu RMN și CT fiind atât de necesare oamenilor, uneori făcând diferența chiar dintre viață și moarte.

În scurt timp, sumele decontate de spital către operatorul privat vor depăși întreaga investiție de a achiziționa RMN și CT noi nouțe, care acum adună praf și se degradează nefolosite, când ar fi putut contribui la salvarea de vieți.

Ne punem întrebarea dacă Exmed, operatorul privat, face profit de pe urmă unor serii de coincidențe, sau dacă este, de fapt, favorizat de factori care dețin puterea în zona medicală și politică, pentru că banii care se învârt în această zona nu sunt deloc puțini, și, totuși, este vorba și de sănătatea oamenilor, care au dreptul să beneficieze de servicii de ultima generație din partea statului, unde cotizează cu taxe și impozite, deloc neglijabile.

🍀Fizioterapie🍀 💥 Tecar Winback 💥 Drenaj Limfatic 💥 Ultrasunete 💥 Shockwave 💥 Electroterapie / Pentru mai multe detalii : ☎️0790399991

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

topul săptămânii