vineri, aprilie 12, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

„Iți tai capul f***-ți rasa mă-tii, vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu îți tai capu’!”

„Iți tai capul f***-ți rasa mă-tii, vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu îți tai capu’!”

Acestea sunt replicile pe care un polițist le-a auzit de la patronul unui restaurant unde a intervenit deoarece era organizat un eveniment privat, în condițiile în care la acel.moment erau interzise.

Detaliile conversației sunt greu de digerat și demonstrează că în unele județe, șefii au legături bolnăvicioase cu oameni de afaceri și politicieni.

„Într-o seara de sâmbătă, în orașul Strehaia, Mehedinți, un agent de poliție primește un pont că la restaurantul din centru este ditamai paranghelia cu zeci de persoane, cu ocazia unui botez. Polițistul, singur în serviciu, din lipsă de personal, se deplasează la restaurant, ajunge în interior si toți mesenii sunt cu lecția învățată, fiecare spune că nu se cunoaște cu celălalt și că au venit individual să servească masa la restaurant.

Colegul nu reușește să identifice suficiente probe pentru a putea stabili cu certitudine că este vorba despre o petrecere privată, interzisă la acel moment, însă o parte din cei prezenți încep să părăsească localul. Apoi polițistul le pune în vedere angajaților restaurantului că dacă va putea proba suspiciunea îi va sancționa contravențional și pleacă.

La scurt timp, agentul iese din serviciu și îi informează pe colegii lui să fie atenți la acel local. În drum spre casă, în jurul orei 23:00, agentul este sunat de mai multe ori pe telefonul personal de un număr pe care nu îl cunoștea. În momentul în care răspunde, la celălalt capăt era patronul restaurantului la care a fost în urmă cu puțin timp.

Patronul, pe un ton amenințător, într-o cascadă de injurii și cu scopul evident de a-l intimida, îi spune în față că vrea să știe unde este pentru a se deplasa spre el. Polițistul refuză, apoi patronul din Strehaia se dezlănțuie la adresa lui, iar printre altele îi spune: Iți tai capul futu-ți rasa mă-tii, vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu îți tai capu’!”

Discuția continuă în același registru, patronul spunându-i polițistului că va fi „sancționat profesional” indiciu clar că acesta are șefi sus puși care sunt la dispoziția lui. De fapt, iritarea cea mai mare a patronului exact aceasta este, că îi are la degetul mic pe șefii din poliție iar un „prost” de agent îl controlează pe el.

Mai mult, la un moment dat intervine și soția patronului care vorbește despre un aspect pe care doar șefii agentului îl cunoșteau, respectiv că nu ar fi efectuat cercetarea la fața locului în cazul unui accident din trecut. Asta pentru că polițistului nu-i venise avizul de poliție judiciară și nu avea voie să efectueze această activitate. Un alt indiciu zdrobitor cu privire la faptul că șefii din Mehedinți discută aspecte operative, profesionale cu „apropiații” lor.

Apogeul întâmplării însă doar acum vine. A doua zi dimineață, după ce polițistul și-a anunțat șeful imediat după apel, este repezit de superiorii lui și îi transmit mesajul subliminal de a nu face nimic, spunându-i ca „acestea sunt riscurile meseriei”. În aceeași zi, duminică, polițistul se prezintă să intre din nou la serviciu la ora 14:00 și constată cu surprindere că este planificat să își exercite atribuțiile de serviciu exclusiv în localitățile din afara orașului Strehaia. Neoficial, modificarea s-a produs pentru că același patron mai avea pregătite niște evenimente private.

A treia zi, luni, agentul constată că nu este căutat de niciun șef ierarhic, cu toate că a depus acel raport amănunțit cu cele petrecute. Apoi se interesează dacă șefii au respectat procedura și au înregistrat dosar penal pentru infracțiunea de „ultraj” dar află că nu s-a făcut nimic. Agentul depune personal plângerea la parchet, însă un apropiat îi spune că ar fi mai bine să o lase moartă, pentru că patronul este își petrece timpul la fotbal săptămânal cu șeful său de la Strehaia cât și cu șeful Serviciului Județean Anticorupție Mehedinți, și că săptămânal merg împreună la fotbal. Mai mult, polițistul află de la colegii săi, că patronul l-a căutat, cu tupeu și plin de nervi, personal, sâmbătă noaptea la sediul poliției.

După numai câteva zile, agentul este chemat la control intern pentru a i se comunica faptul că s-a depus o plângere penală împotriva sa de către patron. Acesta susține că în urmă cu în toamna anului trecut, colegul nostru l-ar fi oprit și i-ar fi cerut șpagă să nu îl testeze cu etilotestul. Plângerea a fost înregistrată după ce agentul l-a reclamat pentru „ultraj”.

Probabil că la acest moment vă întrebați și voi, ca și noi, cine l-a „sfătuit” pe patron să procedeze în acest fel. Răspunsul este, într-adevăr greu de anticipat.

De atunci au trecut luni bune, fără ca măcar să fie efectuat vreun act de urmărire penală în plângerea de „ultraj”. Tânărul agent este nimeni altul decât Robert Popa. Același polițist pe care îl lăudam că a donat daunele morale pretinse unui „bombardier” din Strehaia, în cuantum de 5000 lei, care l-a amenințat după ce colegul i-a reținut permisul de conducere.

Cum să ne mai gândim că sistemul se va curăța de asemenea metehne, când vedem că cei tineri sunt deznădăjduiți, sunt demoralizați sau chiar hărțuiți dacă nu respectă politica de „clan” pe care unii șefi din poliție o practică la nivelul județelor. Pe ministrul Bode îl interesează porcii zburători și mai puțin potențialele fapte de corupție din sistem. Ne întrebăm în acest context, ce este mai grav, faptul că 1 agent de poliție a făcut o glumă cu un porc, sau că șefii unui agent au făcut non-combat în fața unui ipochimen care își permite să vorbească în acest hal la adresa unei uniforme, chiar știind că este înregistrat.

Sindicatul EUROPOL va sesiza toate structurile abilitate in acest sens și va asigura asistență juridică polițistului pentru ca faptele la care a fost supus, să nu rămână nepedepsite.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

topul săptămânii