joi, aprilie 25, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Parchetul Teleorman: Anul trecut, doar în trei cauze s-au dat soluții de achitare a inculpaților

În anul 2023, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman și unitățile de parchet din subordine au fost pronunțate soluții de achitare în trei cauze penale față de 14 inculpați, fiind înregistrată o scădere față de anul 2022, când au fost înregistrate 4 soluții de achitare definitivă față de 5 inculpați.

Ponderea soluțiilor de achitare este de 0,49 %, față de 0,53% în anul 2022, raportat la numărul total al trimiterilor în judecată pe toate unitățile de parchet care este de 617 cauze cu 737 inculpați.

Cele trei cauze în care s-au pronunțat soluții de achitare s-au înregistrat astfel:

– o cauză/un inculpat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria;

– două cauze/13 inculpați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Videle.

În urma analizelor efectuate de procurorii din cadrul secțiilor judiciare ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, soluțiile au fost apreciate ca neimputabile procurorului.

În anul 2023 a fost înregistrată o cauză cu inculpat arestat preventiv față de care a fost adoptată o soluție de netrimitere în judecată, față de nicio cauză în anul 2022.  Soluția de netrimitere în judecată față de un inculpat arestat preventiv a fost dispusă în dosarul penal nr. 951/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Videle, în care inculpatul era cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de ”violul”, dosar în care persoana vătămată și-a retras plângerea penală prealabilă și a declarat că nu mai are nicio pretenție față de acesta, nici de natură penală și nici de natură civilă, astfel că prin încheierea nr. 455 din data de 12.10.2023 a Judecătoriei oraș Videle a fost admisă solicitarea Parchetului de revocare a măsurii arestării preventive față de inculpatul Tudora Constantin, acesta fiind pus în libertate.

Având în vedere cele expuse, la data de 31 octombrie 2023, s-a dispus soluția de clasare față de inculpatul Tudora Constantin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,, viol’’ ca urmare a retragerii plângerii de către persoana vătămată Radu Mariana.

În ceea ce privește soluțiile de redeschidere și infirmare a urmăririi penale, în anul 2023 s-au înregistrat 46 cauze față de 45 cauze în anul 2022, cele mai multe fiind înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria-18 cauze, Parchetul de pe lângă Judecătoria Videle-16 cauze, Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiorii de Vede-8 cauze, Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele-4 cauze. Ponderea soluțiilor de infirmare și redeschidere în raport cu numărul soluțiilor de netrimitere în judecată (6.532 cauze) a fost de 0,70%.

topul săptămânii