miercuri, mai 8, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Reportaje is back: Ceea ce vedem acum este fără precedent în istoria omenirii și un moment de cotitură

Putin a pierdut războiul. O sa fie o postare mai lunga dar se întâmplă multe lucruri. Ceea ce vedem acum este fără precedent în istoria omenirii și un moment de cotitura. Este un val de solidaritate în toată lumea cu Ucraina. În toată lumea oamenii ies în strada protestând în fata unei agresiuni inutile și gratuite condusa de un psihopat cu mentalitate de secol 18.

Internetul și faptul ca oamenii pot vedea live agresiunea Rusiei este un punct de cotitura în istorie.

Viteza cu care circula informația schimba totul. Oamenii aia din strada pun o presiune remarcabila pe guvernele oportuniste ale unor tari.

De ce este atât de importanta aceasta solidaritate? Pentru ca este motivul pentru care Putin a pierdut războiul.

Putin este văzut în toată lumea ca un criminal. Rusia este pusa la punct ca un stat agresor. Toate perdelele au căzut. Nimeni nu mai crede propaganda.

Iată ideile:

1. Este o mobilizare fără precedent în toata lumea pentru susținerea Ucrainei. Războaie ca în secolul 19-20 nu mai sunt acceptate în mentalul colectiv. Indiferent de calculele meschine ale unor state oamenii vor pune presiune pe guverne pentru sancțiuni drastice. Cred ca toată lumea este gata sa suporte oricat e nevoie pentru ca spiritul dreptății este foarte puternic în tarile civilizate. Fiecare zi devine o problema tot mai mare pentru Putin. Fiecare zi ca duce la o indignare tot mai mare a populației planetei.

2. Putin s-a așteptat ca Ucraina sa cedeze ușor cum a făcut în 2014. A fost sigur ca va prelua fără lupta sau cu mici lupte Ucraina. Dar a venit surpriza uriasa. Ucraina rezista eroic. L-am crezut mai inteligent pe Putin dar nu este. Este doar un boșorog nebun dintr-o alta lume, surprins ca lumea nu se face preș în fata Rusiei. Ce se întâmplă acum în Ucraina ii da coșmaruri lui Putin.

3. Armata ucraineana s-a descurcat excelent pana acum. Mult peste așteptări. Pe de alta parte vedem o armata rusa nu atât de pregătită cum ne așteptam. Putin a subestimat enorm dorința de lupta a ucrainenilor. Și partea grea pentru rusi abia acum începe. Armele trimise de occident fac ravagii. Este incredibil dar au murit de 10 ori mai mulți rusi pana acum decât ucrainieni.

4. Exista un risc major ca NATO sa fie atras în război și implicit România. Motivele sunt multe. De la o situație imprevizibila care poate activa art 5 pana la podul aerian făcut din Polonia la Liov cu arme și echipamente de top. Ucraina a primit zilele acestea un transport substanțial de NLAW-uri englezești. Aceste arme ușoare anti tanc cu tehnologie de ultima ora sunt coșmarul absolut pentru rusi. Sunt arma perfecta de guerilla urbana. Alături de Javeline, stingere și drone de lupta pot transforma invazia Ucrainei în cel mai negru coșmar pentru Putin cu zeci de mii de soldați morți și pagube uriașe.

5. Următoarele zile vor fi grele și decisive. Dacă Ucraina rezista în următoarele zile va fi cel mai clar semnal ca Putin e terminat. Oricum Putin nu va muri în patul lui. Rusii din marile orașe nu aproba acțiunile lui Putin și considera ca nu este războiul lor ci al lui Putin. Când vor începe sa își numere morții Putin va pierde scurt orice susținere. Nu poți merge la război cu nici 50% susținere populara.

6. Deși eu personal nu ma așteptăm să vad o Europa atât de unita se pare ca totuși Europa a dat fără excepție un semnal clar de unitate. Deciziile NATO, activarea articolului 4 înseamnă enorm pentru România. Este fără îndoială semnul cel mai clar ca NATO este aici și va apară România. Iar noi trebuie sa fim pregătiți sa apărăm orice tara din NATO. Este toți pentru unu și unu pentru toți. Foarte surprinzătoare și poziția Turciei.

7. Subiectul sancțiunilor și excluderea din SWIFT merita un articol separat. Pe scurt eu cred ca fiecare zi va aduce noi sancțiuni pentru Rusia pana la punctul în care va fi izolata complet internațional.

8. Asa cum știți deja și am tot scris, principalele grupari de hackeri din lume au declarat război Rusiei. Rezultatele sunt imediate și după părerea mea incredibile. Au fost sparte baze de date și criptate documente ale ministerului apărării din Rusia dar și ale Gazprom. Și este doar începutul. Niciodată nu am văzut o asemenea mobilizare. Rusia este în plin cyber war cu toți hackerii din lume (inclusiv grupările de hackeri chinezi) și guvernele nu au nici o legătură. Asta spune mult despre războaiele viitorului. Este ceva unic în istoria omenirii.

9. In final, Rusia are nevoie de o justificare pentru propriul popor. Asa ca cred ca va fabrica ceva groaznic. Ne putem aștepta la orice. Problema este ca în nebunia lui, Putin nu înțelege ca are credibilitate zero. Dar asta nu îl va opri.Despre efectele potențiale asupra economiei, sancțiuni și posibile scenarii de viitor putem scrie o carte.

O sa scriem mult despre asta zilele următoare.

topul săptămânii