luni, mai 6, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Se pensionează șeful poliției Teleorman. Cine îi va lua locul?

Se pensionează șeful poliției Teleorman. Cine îi va lua locul? Vineri este ultima zi în care Gheorghe Valentin Dumitrașcu, cel care de peste o decadă conduce poliția din Teleorman, a activat în structura MAI. Acesta va ieși la pensie, după o lungă carieră în sistem, de un sfert de veac.

De 11 ani, Dumitrașcu a condus IPJ Teleorman, coincidență fiind că acesta să fie numit pe post în octombrie 2012, urmând să iasă la pensie în octombrie 2023.

Acesta nu s-a făcut remarcat în mod deosebit pentru realizările profesionale că șef al poliției, ci în urma unor controverse: mai întâi, într-un „scandal” cu primarul Alexandriei, când acesta din urmă acuza că poliția nu își face treaba, și cerea „să vină mascații”, iar șeful poliției i-a spus să își măsoare cuvintele, că nu există „clanuri” în reședința județului, apoi, când a fost „mutat disciplinar” la Dâmbovița, și, în cele din urmă, când a cerut unor jurnaliști să își dezvăluie sursele, atunci când au publicat o ancheta complexă despre Liviu Dragnea, acesta fiind momentul și când a primit porecla de „vânătorul lui Dragnea”, din cauza apropierii acestuia de celebrul politician, alături de care petrecea sau mergea la vânătoare.

Tot apropierea de un politician, Costel Barbu, l-a readus pe scaunul de șef al poliției Teleorman, pe care acum îl vacantează.

Ne întrebăm dacă cine îi va lua locul va fi numit politic, sau pe bază de competențe profesionale.

În momentul actual, cei doi adjuncți ai săi, Florin Ciurea și Petrică Bogdan, par să fie favoriții, deși prin instituție se vorbește și că numirea ar putea veni „de la București”.

În timp ce Bogdan nu s-a remarcat în mod deosebit, Ciurea, fost comandant al poliției din Alexandria, este cunoscut de toată lumea, atât de oamenii din sistem, cât mai ales de interlopi, ca fiind cel care a liniștit orașul în vremurile tulburi în care găștile făceau legea. Acesta a pornit de jos, trecând prin funcțiile de șef arest și șef cercetări penale, control interne, ajungând comandatul municipiului Alexandria și în prezent ocupând funcția de adjunct IPJ.

Ca șef al municipiului, nu mișca nimeni în fața lui, conducând cu fermitate și devotament o instituție pe care, când a preluat-o, era luată în derâdere de familiile de interlopi din oraș, care nu se sfiau să lovească inclusiv polițiști, dar care a ajuns în scurt timp să pună la punct elementele antisociale, care, după ani grei de pușcărie, fie s-au potolit, fie au părăsit țara.

Tot meritul lui Ciurea este și acela de a pune la punct corupția care măcinase biroul rutier, culminând cu scandalul în urma căruia șeful biroului a devenit cercetat și s-a pensionat subit, după ce ar fi încercat mușamalizarea unui accident rutier la Buzescu, în care au fost implicați doi polițiști, se pare, ambii băuți.

Rămâne de văzut cine va prelua frâiele poliției din Teleorman, care, și așa, se confruntă cu o imagine nu prea perfectă în ochii populației, și cine și în ce manieră va fi numit la conducerea acestei instituții vitale pentru ordinea și siguranță publică.

topul săptămânii