duminică, iulie 21, 2024
spot_imgspot_img

ultima oră

PE ACELAȘI SUBIECT

Senator PSD, Dănuț Cristescu: „România este într-un profund dezechilibru economic!

Veniturile în scădere acută, creșterea masivă a cheltuielilor, adâncirea gravă a tuturor deficitelor și sarabanda de împrumuturi la costuri enorme, de miliarde de euro anual, riscă să compromită pe termen lung orice șansă de redresare și echilibrare, dacă actualele tendințe continuă. PSD cere premierului Cîțu să răspundă urgent la problemele acute ridicate de Consiliul Fiscal.

Guvernul Cîțu angajează cheltuieli bugetare iresponsabile (+21,4 miliarde de lei), peste sumele prevăzute în buget, în condițiile anticipării unor venituri supraestimate, dar oricum insuficiente (+17,6 miliarde de lei). România va continua să fie îngropată în împrumuturi, nu pentru investiții ci pentru plăți curente – pensii, salarii, cheltuieli guvernamentale.

Și mai grav este că miliarde de lei vor fi direcționate abuziv, discreționar, pentru a ”cumpăra” favoruri politice în interes personal.Revoltător și fără precedent, 3 miliarde de lei au fost luați din bugetul de pensii, oricum aflat în grav deficit, pentru ca premierul Cîțu să-i poată direcționa personal, către primarii de ale căror voturi are nevoie ca să ajungă președinte al PNL.

E rău și va fi și mai rău cu acest guvern! O spune evaluarea neutră a Consiliului Fiscal care arată textual că actualul proiect de rectificare bugetară ,,slăbește consolidarea bugetară așa cum era anunțată pentru anul 2021, manifestă un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare, arată incapacitatea guvernului de a ține sub control creșterile de prețuri peste așteptări la bunuri și servicii achiziționate de stat și comportă riscuri considerabile, ce se pot materializa prin evoluții economice defavorabile viitoare, la nivel intern și internațional”.

Singura ieșire din acest cerc vicios al nenorocirii prognozate este schimbarea catastrofalului guvern Cîțu. Aceasta este prioritatea politică imediată a PSD, pe care o va definitiva la nivelul conducerii partidului și a grupurilor parlamentare, la finalul acestei săptămâni, în contextul hotărârii, deja anunțate, de introducere a unei moțiuni de cenzură imediat după începerea sesiunii parlamentare.

topul săptămânii