miercuri, mai 1, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Spitalul TBC din Roșiorii de Vede, paralizat de atacul ransomware care a afectat ieri 21 unități medicale din România

Atacul cibernetic care a lovit ieri 21 unități medicale din România a afectat puternic activitatea Spitalului de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede. Potrivit declarațiilor domnului dr. Marius Vârșă, director adjunct și purtător de cuvânt al instituției, funcționarea spitalului a fost întreruptă de luni dimineața până marți la ora 15:00.

În urma atacului baza de date a pacienților internați a fost nefuncțională, nu s-au mai făcut internări, externări și nici transferuri de pacienți. Se pare că un virus de tip „ransomware” a reușit să pătrundă în rețeaua locală a spitalului. Această situație a pus presiune semnificativă pe capacitatea spitalului de a oferi servicii medicale.

În contrast, la Spitalul Judetean din Alexandria, echipa IT a intervenit preventiv, deconectând rețeaua înaintea atacului cibernetic, după ce au fost alertați în jurul orei 4 dimineața.

Până în prezent, nu există informații clare cu privire la pierderea datelor pacienților sau la momentul la care personalul IT al Spitalului de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede a fost notificat despre riscul atacului. Atacatorii au trimis cereri de răscumpărare la spitalele afectate pentru recuperarea datelelor distruse potrivit Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Se pare că numărul spitalelor afectate este în creștere.

DIICOT a anunțat că face cercetări in rem pentru acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcţionării şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice în cazul atacului cibernetic care a afectat luni activitatea mai multor spitale din ţară.

topul săptămânii