marți, aprilie 23, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Starea de alertă din România va înceta marți, la miezul nopții

Guvernul nu va prelungi starea de alertă pe teritoriul țării dincolo de data de 8 martie, a anunțat, luni, după ședința Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru. Prin urmare, starea de alertă instituită cu aproape doi ani în urmă, la nivel național, va expira marți, la miezul nopții.

“Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi, Guvernul nu va prelungi starea de alertă, mâine la miezul nopţii va expira starea de alertă în România”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății va clarifica, în perioada următoare, reglementările în ceea ce privește formularul de localizare a pasagerului (PLF) şi certificatul verde.

32.842 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 la nivelul județului Teleorman, de la debutul epidemiei și până luni, 7 martie, potrivit datelor oficiale furnizate de autorități.

Ce restricţii sunt ridicate din 9 martie

 • Dispare obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în țară, la accesul în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură
 • Se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber
 • Activitatile de zi cu zi nu vor mai tine cont de rata de infectare si de incidenta cazurilor Covid în localitate
 • Magazinele şi localurile vor putea rămâne deschise şi după ora 22.00
 • Elevii nu vor mai face cursuri fizic/online în functie de numărul de infectări sau de paturile ATI ocupate în localitate
 • Angajaţii nu mai pot fi trimişi în regim de telemuncă, iar programul de muncă nu se mai decalează

Efecte ale ridicării stării de alertă

Dacă pe perioada stării de alertă valabilitatea documentelor s-a prelungit, după ridicarea starii de alerta acestea mai rămân valabile încă 90 de zile, astfel că românii cu documente expirate trebuie să meargă să le înnoiască.

 • Şomajul tehnic decontat de stat are ca termen-limită de aplicare data de 31 martie 2022;
 • actele personale expirate pe perioada stării de alertă se mai pot folosi doar până în iunie;
 • după 30 de zile de la terminarea stării de alertăprocesele civile și penale se vor desfășura din nou după regulile obișnuite;
 • dispare interdicția de debranșare de la apă, canal și salubritate;
 • liberele de care beneficiază părinții copiilor de până la 12 ani atunci când se suspendă cursurile se mai acordă până la sfârșitul anului școlar 2021-2022 (luna iunie), în cazul în care autoritățile nu modifică până atunci cadrul legal aferent;
 • consultațiile medicale pentru cei bolnavi de COVID-19 nu se mai acordă și celor neasigurați de la sfârșitul lunii martie;
 • medicii de medicină generală și cei cu specialități clinice și paraclinice nu mai pot oferi asistență medicală în afara specialității pe care o deţin persoanelor diagnosticate cu COVID-19.

Când expiră indemnizaţiile de sprijin

Indemnizațiile pentru cei cu activitatea întreruptă, total sau parțial, ca urmare a măsurilor luate împotriva răspândirii coronavirusul, în baza OUG 2/2022, se acordă până la finalul lui martie 2022.

Indemnizațiile pentru activitatea redusă, în baza OUG 132/2020, se mai acordă încă trei luni.

Numirile bugetarilor făcute fără concurs

O altă schimbare se referă la angajaţii din sistemul bugetar. Odată cu ridicarea stării de alerta nu se vor mai putea face detaşări la fel de uşor ca până acum. De asemenea, toate numirile făcute fără concurs în starea de alertă vor înceta în termen de 30 de zile.

Concursurile de angajare la stat, suspendate în perioada stării de alertă, îşi vor relua cursul.

topul săptămânii