joi, aprilie 18, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

ULTIMA ORĂ | Au fost publicate propunerile de relaxare ce vor fi aplicate după 15 mai

Un set de măsuri de relaxare, ce vor fi aplicate după data de 15 mai, odată cu ieșirea din starea de urgență și intrarea în cea de aleră, a fost publicat, sâmbătă, pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Setul de măsuri include reguli privind activitatea saloanelor de îngrijire personală, din cabinetele stomatologice, din unităţile sanitare non-COVID, precum și măsuri pentru protecţia elevilor din clasele terminale (a 8-a, a 12- a şi a 13-a), care vor susține examenele naționale, dar și privind transportul în comun sau recomandări privind activitatea în lăcaşurile de cult, în birouri şi în unităţi de cazare.

Spre exemplu, după data de 15 mai, accesul în mijloacele de transport va fi unul controlat, accesul în mijlocul de transport va fi condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul; numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători; iar la îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor respecta o distanta de minim un metru unul de celălalt.

Pe de altă parte, accesul în lăcașurile de cult va fi permis limitat, după 15 mai, cu respectarea unei suprafețe de 8mp pentru o persoană, iar enoriașii și preoții trebuie să poarte măști de protecție, potrivit propunerilor puse în dezbatere publică de Institutul Național de Sănătate Publică. De asemenea, se va evita sărutarea icoanelor, împărtășirea va fi făcută cu lingurițe de unică folosință, iar binecuvântarea se va da de la o distanță de cel puțin un metru.

De asemenea, după data de 15 mai, hotelurile vor fi deschise, însă nu pentru turiști, se arată în documentul publicat de INSP.

Concret, potrivit propunerii, în perioada următoare hotelurile pot oferi aceste servicii de cazare, însa nu în scop turistic, ci pentru motive precum deplasări în interes profesional, mentenanță, etc.

“Institutul National de Sănătate Publică a postat în transparenţă decizională propunerea privind  setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă.

Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secţiunea Comunicate”, transmite Grupul de Comunicare Strategică. Toate observaţiile şi propunerile celor interesaţi pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.

Documentul integral poate fi consultat aici

topul săptămânii