Sunt putini care stiu ca actuala candidata la primaria Alexandria, cotata cu cele mai multe sanse , dupa Dragusin, la fotoliul de primar, a pornit de jos si a construit singura tot ce are acum.
De la impartirea intre facultate si munca, la doua facultati, doua mastere, expert contabil, presedintele Comisiei de disciplina de pe lânga Consiliul Filialei CECCAR Teleorman si vicepreședintele ANPC
A vrut sa se faca medic si a facut un liceu de profil, de bio-chimie, insa din cauza ca provenea dintr-o familie saraca a trebui sa se intretina singura, astfel ca imediat dupa liceu s-a angajat, dar a tinut mortis sa urmeze si o facultate. Asa ca in timpul studentiei s-a angajat ca ajutor de analist programator.
Acest lucru a ajuta-o, intrucat facultatea urmata, Contabilitate si Informatica de Gestiune se imbina cu locul de munca, astfel incat i-a fost mult mai usor sa invete, practicand deja in domeniu.
Mai mult, asta a ajutat-o sa evolueze si pe plan profesional, in scurt timp fiind avansata pe post:
” Experienta de la locul de munca m-a ajutat sa înteleg mult mai usor cursurile din facultate. La locul de munca am trecut la serviciul de contabilitate, iar din anul II de facultate am devenit referent de specialitate contabilitate.
Am absolvit cursurile universitare si am devenit economist, „doctor de cifre”, asa cum îmi place sa le spun copiilor mei. Au fost ani grei, întrucât, în paralel cu studiile la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune, am urmat si cursurile la Facultatea de Drept.
La serviciu, am urcat treapta cu treapta – de la ajutor de analist programator la referent de contabilitate, apoi economist si sef de serviciu contabilitate. În anul 2006, am promovat examenul de expert contabil, iar în 2007 mi-am autorizat societatea si apoi am ajuns presedintele Comisiei de disciplina de pe lânga Consiliul Filialei CECCAR TeleormanÎn prezent, am ajuns sa conduc, prin cele trei firme pe care le administrez, peste 100 de oameni. Ma mândresc cu tot ceea ce am realizat si, când ma uit înapoi, la sacrificiile pe care le-am facut, sunt convinsa ca a meritat tot efortul.”
Implicarea in politica si visul ca #Se Poate
Pana acum cateva luni, Vera , o tehnocrata desavarsita, adica experta in domeniul ei profesonal de activitate, nu a avut nicio treaba cu politica. Moartea sotului ei, care visa sa ajunga primar al Alexandriei si sa schimbe orasul in bine, a facut-o sa ii continue visul sotului.
Initial a initiat o asociatie de binefacere in memoria acestuia, în cadrul căreia sute de copii din Alexandria au avut posibilitatea de a se manifesta creativ sau chiar de a beneficia de o educație suplimentară, pe care părinții nu și-o puteau permite.
Când pandemia de coronavirus a izbucnit, Vera Mitran a fost în spitale și pe străzi, încercând să ofere o mână de ajutor semenilor ei, fie că asta echivala cu vreo donație consistentă, fie că era vorba doar de o mască, o declarație pe proprie răspundere și o încurajare.
A donat sute de masti oamenilor care nu si le permiteau, a donat mobilier scolilor, a donat masti si viziere ambulantei din Teleorman, a impartiti rechizite si alimente de baza copiilor nevoiasi, a donat porti de dezinfectie spitalelor si salvatorilor de la SMURD.
In perioada starii de urgenta a trimis in posta declaratii pe proprie raspundere cetatenilor din Alexandria, a iesit pe strada si a impartiti sute masti celor care nu si le permiteau.
Si-a dat seama in perioada asta ca numai prin implicare poti schimba, cu adevarat, ceva, iar energia oamenilor au facut-o sa tinteasca si mai sus: si-a propus sa urmeze visul sotului si tatalui copiilor ei, care nu mai este- vrea sa fie prima femeie primar a Alexandriei.
De la vis la realitate: Prima Femeie primar din Alexandria
Pentru ca este decisa sa devina prima femeie primar din Alexandria, si sa isi puna in slujba semenilor experienta manageriala si competentele profesionale, Vera s-a inscris in cursa pentru primar. Aceasta decizie i-a mirat pana si pe apropiati, dar si pe cei din partidul unde s-a inscris.
“Eu în politică am intrat datorită omului de lângă mine. Așa am intrat în politică. Nu m-am gândit niciodată că o să fac vreodată asta eu, dar l-am susținut pe Mihai și atât. Dar Mihai era un altfel de om. Tot timpul spunea că a venit vremea pentru un alt tip de politică, că trebuie să se iasă cu oameni noi, cu oameni cu experiență, cu profesionalism, care să își facă meseria lor. Nu poți să faci decât lucrurile la care te pricepi foarte bine. Trebuie să ai o meserie cu care să ieși în față și să demonstrezi că poți pune calitățile tale profesionale în slujba comunității. Eu nu m-am vrut în politică. Dar cele întâmplate m-au făcut să merg mai departe pe ideea asta: candidatura la Primăria Alexandria a fost visul lui Mihai și l-am preluat să nu se fi irosit munca atâtor ani.”
Totul, pentru că ea crede.
Acesta este, de fapt, elementul definitoriu în caracterizarea Verei Mitran: credința.
Ea are convingerea că și în Alexandria se poate trăi bine, că și în Alexandria se poate munci, că și în Alexandria se poate zâmbi. Și credința aceasta îi hrănește, în realitate, lupta.
Astăzi încearcă să demonstreze că Alexandria poate deveni locul în care schimbarea este posibilă. Pentru ca, nu-i asa, schimbarea incepe cu fiecare dintre noi.