joi, aprilie 25, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Criză: peste jumătate de MILION de EURO chirie în Alexandria, de la 50 euro pe lună

O instituție din Teleorman plătește, din această vară, nu mai puțin de 11.400 de euro LUNAR, adică aproape 137.000 euro pe an, pe chiria unui sediu. Până acum a plătit 636 euro pe an la vechiul sediu, unde și-a desfășurat fără probleme activitatea timp de 8 ani de zile. Contractul a fost semnat pentru peste jumătate de million de euro, mai precis 547.200EURO pentru 4 ani.

Cum este posibil acest lucru, mai ales când guvernul anunță tăieri din toate părțile, că e criză?

Lucrurile, deși complicate, la o privire mai amănunțită par simple.

În timp ce un cunoscut afacerist local și politician, Florică Mara, consilier județean PNL, renova de zor fostul sediu Banc Post din Alexandria, pe care îl achiziționase recent, instituția de cadastru Teleorman, condusă de cumnata vicepreședintelui Consiliului Județean (PNL) căuta sediu nou, pentru că ISC Teleorman, condus tot de un director PNL, a decis că au nevoie de spațiul pe care îl închiriaseră de peste 8 ani de zile le este necesar.

Criză: peste jumătate de MILION de EURO chirie în Alexandria, de la 50 euro pe lună
Criză: peste jumătate de MILION de EURO chirie în Alexandria, de la 50 euro pe lună

Deși Alexandria are o groază de oferte de închiriere, atât private, cât și clădiri sau spații aparținând primăriei sau altor instituții, unele complet GOALE (sediul fostei cantine a liceului IPTE), astrele au făcut ca OCPI Teleorman să găsească spațiu de închiriat fix în clădirea recent renovată de firma deținută de Florică Mara, la „modica” sumă de 11.400 euro pe lună.

Practic, un birou cu o mână de angajați, care timp de peste 8 ani de zile s-au descurcat într-un birou de 30 de metri pătrați, plătind 50 de euro pe lună, are brusc nevoie de o întreagă clădire pe 5 nivele cu peste 1200 de metri pătrați, la suma de 11.400 de euro pe lună, cu Demisool, Parter, și trei etaje!

Culmea, în raportul procedurii de achiziție, Diaconu Alexandrina, cumnata vicepreședintelui CJ, care este director delegat al instituției, estimează valoarea chiriei pe 4 ani la 700.000 de euro! asta în condițiile în care în ultimii 8 ani a plătit puțin peste 5000 de euro chirie, deci circa 2500 la 4 ani.

La procedură se înscriu doi ofertanți, iar firma deținută de consilierul județean Mara, care are ca principală activitate cultivarea cerealelor, primește punctaj maxim la evaluarea tehnică, după ce oricum celălalt ofertant a fost descalificat pentru „lipsa documente”, iar firma lui Mara este apreciată pentru locația care este aproape de „stațiile pentru transport în comun”, așadar merită toți banii!

Din raportul final al procedurii de închiriere publicat pe site-ul instituției teleormănene lipsea exact pagina în care era anunțat ofertantul care îndeplinește condițiile de participare, lucru remediat între timp.

În final, instituția publică a ajuns să plătească chirie pentru 4 ani peste jumătate de million de euro, în condițiile în care până acum a plătit 2500 de euro.

Iar toți banii vor intra în conturile unei firme al cărei principal obiect de activitate este agricultură, dar, ca o coincidență, a cumpărat și renovat o clădire în centrul Alexandriei fix în perioada în care OCPI își căuta sediu, pentru că aceasta era dată afară de la ISC, și nicio altă instituție din Teleorman, nici prefectura, nici primăria Alexandria nu au găsit un spațiu care să o găzduiască. Unde mai pui că afaceristul Mara deține multe alte spații în Alexandria, unele mult mai mici, dar fix această clădire pe 4 niveluri s-a pretat chiriei instituției condusă de cumnata fostului sau lider din consiliul Județean.

Contactați de reportetii ImpactNEWS24, atât prefectul județului cât și primarul Alexandriei au admis că suma este una mare, însă spun că nu au avut soluții pentru a oferi un spațiu unde OCPI să își desfășoare activitatea

topul săptămânii