marți, aprilie 23, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Deputatul Calotă Florică Ică, declarație politică despre „Securitatea alimentară în situaţie de criză”

Deputatul PNL Calotă Florică Ică a vorbit, recent, într-o declarație politică – instrument la îndemâna parlamentarilor, despre importanța securității alimentare în situațiile de criză, cu trimitere directă la pandemia generată de COVID-19, care “a scos la iveală vulnerabilitatea lanţului alimentar european în faţa unor provocări la nivel de aprovizionare”.

Deputatul de Teleorman a adus în discuție și Planul de urgenţă pentru aprovizionare şi securitate alimentară, adoptat de Comisia Europeană spre finalul anului trecut, care se bazează pe colaborarea dintre toate entităţile publice şi private care fac parte din lanţul de aprovizionare cu alimente, dar și despre înființarea Mecanismul European de pregătire şi de reacţie în caz de criză în domeniul securităţii alimentare – EFSCM.

“Având în vedere impactul schimbărilor climatice şi al degradării mediului asupra producţiei de alimente sau schimbările geopolitice care ameninţă funcţionarea lanţului de aprovizionare cu alimente, un plan de urgenţă al Uniunii Europene pentru aprovizionarea cu alimente şi securitate alimentară este mai necesar ca niciodată.

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală vulnerabilitatea lanţului alimentar european în faţa unor provocări la nivel de aprovizionare. Măsurile existente în cadrul Politicii Agricole Comune şi politica comună în domeniul pescuitului au contribuit la atenuarea celor mai grave deficite şi la accelerarea redresării, însă a devenit evidentă necesitatea unei planificări pentru situaţii de criză viitoare.

În urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 şi după cum s-a anunţat şi în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator”, Uniunea Europeană intenţionează să intensifice coordonarea la nivel european pentru a se asigura că cetăţenii europeni nu se vor confrunta cu penurii de alimente în timpul crizelor.

Comisia Europeană a adoptat la 12 noiembrie 2021, Planul de urgenţă pentru aprovizionare şi securitate alimentară.

Prin această comunicare, Comisia a recunoscut că sunt necesare îmbunătăţiri suplimentare în anumite domenii, pentru a continua să se asigure aprovizionarea cu alimente şi securitatea alimentară în perioade de criză.

În acest scop, se va înfiinţa Mecanismul European de pregătire şi de reacţie în caz de criză în domeniul securităţii alimentare – EFSCM, alcătuit dintr-un grup de experţi în lanţul de aprovizionare cu alimente, coordonat de Comisie pentru a face schimb de date şi practici şi pentru a consolida coordonarea.

Se va concentra asupra unor activităţi specifice şi asupra unui set de acţiuni care trebuie finalizate între jumătatea anului 2022 şi sfârşitul anului 2024.

Din sectorul privat, sunt incluşi fermierii, pescarii, producătorii din acvacultură, prelucrătorii de alimente, traderii şi comercianţii cu amănuntul, precum şi transportatorii şi logisticienii. De asemenea, autorităţile UE, naţionale şi regionale vor fi esenţiale pentru acest plan.

Abordarea acestui plan este esenţial pentru îmbunătăţirea nivelului de pregătire al Uniunii Europene şi se bazează pe colaborarea dintre toate entităţile publice şi private care fac parte din lanţul de aprovizionare cu alimente”, a arătat deputatul PNL în declarația sa politică.

topul săptămânii