vineri, aprilie 19, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

DREPT LA REPLICĂ!

NOTA REDACTIEI: În urma articolului „Pompierii alexandrineni, campioni la “halbere si sticlism”, prin care dezvăluim o situație dezastruoasă de la marginea terenului aflat în administrarea ISU Teleorman, șeful  instituției, colonel Marius Stancu, ne-a trimis un drept la replica în care nu infirma existența munților de gunoaie și nici pozele prezentate ca principale dovezi a stării de fapt reale.


Îl asigurăm pe inspectorul șef Marius Stancu că intențiile noastre sunt de bună credință și ne dorim ca indignarea dânsului să aibă și un rezultat  pozitiv asupra mediului.

DREPT LA REPLICĂ

            Având în vedere referirile negative la adresa instituției noastre, în articolul cu titlul „Pompierii alexăndrineni, campioni la halbere și sticlism”, publicat în cursul zilei de ieri, 03 februarie 2021, pe paginile dumneavoastră de web și facebook – ImpactNews24, în virtutea dreptului la replică şi pentru o informare corectă a opiniei publice, vă adresăm rugămintea să ne publicați următoarele precizări:

            „Am fost surprinși de agresivitatea și invectivele formulate la adresa instituției noastre, cu scopul de a dezinforma opinia publică cu privire la modul de gestionare a situațiilor de urgență generate de pandemia cu virusul SARS CoV-2, precum și pentru a denigra o categorie profesională (pompierii), unanim recunoscută ca fiind esențială în desfășurarea activităților orientate spre siguranța comunității noastre din Alexandria.

            Pentru ca cetățenii să înțeleagă un demers jurnalistic onest, le reamintim faptul că, potrivit Codului Deontologic al Jurnalistului, reprezentanții mass-mediei au datoria primordială de a relata adevărul, de a da publicității numai informațiile a căror veridicitate au fost verificate în prealabil din surse credibile, de a lua în considerare punctele de vedere pertinente ale părților implicate, iar știrile să fie exacte, obiective, fără păreri personale.

            Începând cu titlul acestui articol, putem remarca o încercare a jurnalistului de a aduce în derâdere imaginea celor care, zi de zi, participă la zeci și sute de intervenții în ajutorul semenilor, care prin curajul lor au reușit să salveze nenumărate vieți omenești și bunuri materiale, fapt confirmat atât documentele specifice, cât și de relatările mass-mediei în general.

            În încercarea de a impune cetățenilor opiniile sale drept fapte reale, pe baza unor supoziții și informații neverificate, s-a încercat identificarea unor așa-zise probleme legate de modul de gestionare a pandemiei, pe latura de decontaminare a personalului și tehnicii din dotare.

            Referitor la acest aspect, pentru a îndrepta relatările bazate pe supoziții nefondate, aducem la cunoștința opiniei publice faptul că unitatea noastră a respectat în totalitate procedurile primite de la Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, având în permanență sprijin la nivel județean din partea specialiștilor Direcției de Sănătate Publică și ai unităților medicale specializate.

            Afirmația că „pompierii decontaminau autospecialele cu apă și săpun lichid” este una de-a dreptul lipsită de fundament, cu atât mai mult cu cât jurnalistul ar fi putut să ceară un punct de vedere instituției noastre și ar fi obținut datele necesare pentru a menționa informațiile corecte.

            Încă de la începutul pandemiei, unitatea noastră a primit ori a achiziționat materiale de protecție și produse de dezinfectare specifice, după cum urmează:

1) de la Consiliului Județean Teleorman (Capitolul bugetar „Protecție Civilă”) s-au primit:

– 1000 l de dezinfectant lichid pentru suprafețe non-critice/semicritice;

– 1000 l de antiseptic pentru dezinfecția prin frecare a mâinilor și tegumentelor

– permanent măști și mănuși de protecție;

2) din achiziții proprii ISU Teleorman:

– 9 nebulizatoare destinate efectuării decontaminării autospecialelor, tehnicii de intervenție și a încăperilor;

– dezinfectant concentrat pentru nebulizatoare – 25 l;

– gel igienizant/dezinfectant pentru mâini – 150 l;

– dezinfectant pentru suprafețe – 340 l;

– măști de protecție și mănuși;

3) distribuite periodic de IGSU, în funcție de necesități:

– combinezoane de protecție;

– măști de protecție FFP2 și FFP3, măști de protecție cu 3 pliuri, viziere și mănuși de protecție.

Mai mult decât atât, facem mențiunea că pe toată perioada acestei pandemii, echipajul specializat al ISU Teleorman pe linie CBRN, pregătit pentru asigurarea intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice și radiologice și pentru decontaminarea personalului de intervenție și a celui afectat, a fost implicat în misiunile de decontaminare ale personalului și tehnicii pe linie de COVID 19, conform procedurilor specifice.

Referitor la gunoiul menajer din apropierea „Centrului de antrenament și pregătire a pompierilor”, este absurdă ideea de a indica ca sursă principală pe cei care își desfășoară temporar activitatea acolo, deoarece acea groapă de gunoi este cunoscută ca fiind în zona indicată în articol de dinaintea înființării bazei de pregătire. Aruncarea în responsabilitatea salvatorilor a acestui fapt este, cu siguranță, o acțiune nedreaptă și nejustificată. Cu toate acestea, suntem convinși că indicarea acestei probleme a ajuns în atenția autorităților competente, astfel încât întreaga zonă să fie igienizată.

În încheiere, dorim să subliniem faptul că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman are, printre valorile după care se ghidează, transparenţa informaţiilor către publicul larg, în special pentru cetăţenii judeţului nostru şi, prin urmare, vă vom rămâne mereu la dispoziţie pentru orice solicitare.”

Vă asigurăm în continuare de întreaga noastră colaborare și sperăm că vom regăsi în paginile publicațiilor dumneavoastră clarificările necesare, furnizate prin acest drept la replică, pentru o informare corectă a opiniei publice.

Vă mulțumim!                                                     

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

topul săptămânii