luni, decembrie 9, 2024

ultima oră

PE ACELAȘI SUBIECT

Fraudă cu fonduri europene la Fântânele

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați, precum și a inculpatelor SC SILURUS MARKET SRL, SC PROARHICONSULT ACM SRL și SC ELAN COM SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, săvârșite în forma autoratului și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că societățile comerciale SC Silurus Market SRL, SC Proarhiconsult ACM SRL, SC Elan Com SRL și alte două societăți care în prezent sunt radiate, prin reprezentanții lor legali de la acea vreme, respectiv cinci dintre inculpați, în perioada 2014-2016, ar fi obținut, pe nedrept prin prezentarea de documente false, inexacte, de la Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Pescuit, fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.423.093 lei în vederea implementării unor proiecte piscicole (înființarea a două ferme de creștere a peștilor răpitori și amenajarea/modernizarea a trei bălți) pe raza județelor Giurgiu și Teleorman.
În realizarea activității infracționale, cei cinci inculpați și cele trei societăți comerciale ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți patru inculpați.

Concret, susțin procurorii, în cursul anului 2014, cele cinci societăți comerciale, prin intermediul reprezentanților lor legali, ar fi încheiat mai multe contracte de finanțare nerambursabile, astfel:
– societatea SC Silurus Market SRL ar fi încheiat un contract de finanțare pentru un proiect de „înființare fermă piscicolă de creștere pești răpitori în sistem recirculant în comuna Fântânele, jud. Teleorman”, suma nerambursabilă contractată fiind de 1.341.210 lei;
– societatea SC Proarhiconsult ACM SRL ar fi încheiat un contract de finanțare pentru un proiect de „reamenajare baltă de pescuit sportiv în sat Valea Bujorului, comuna Izvoarele, jud. Giurgiu”, suma nerambursabilă contractată fiind de 332.553 lei;
– societatea SC Elan COM SRL ar fi încheiat un contract de finanțare un proiect de „modernizare bazin piscicol în sat Valea Bujorului”, suma nerambursabilă contractată fiind de 331.359 lei;
– cele două societăți radiate ar fi încheiat câte un contract de finanțare pentru un proiect de înființare „fermă piscicolă de creștere șalău în sistem recirculant în comuna Fântânele, jud. Teleorman”, suma nerambursabilă contractată fiind de 1.341.210 lei și pentru un proiect de „reamenajare baltă de pescuit în sat Valea Bujorului comuna Izvoarele, jud. Giurgiu”, suma nerambursabilă contractată fiind de 330.999 lei.

Ulterior încheierii contractelor de finanțare, cei cinci inculpați și cele trei societăți comerciale, beneficiind de ajutorul celorlalți patru inculpați, ar fi depus la Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru P.O.P.A.M. mai multe documente false/inexacte, între care și documente rezultate din crearea de către inculpați, în mod artificial, a mai multor circuite financiare implicând atât conturile personale, cât și conturile firmelor pe care le controlau (societățile inculpate în cauză, dar și alte societăți), menite să creeze aparența efectuării unor cheltuieli în legătură cu implementarea proiectelor, cheltuieli care să le permită ulterior să ramburseze fonduri europene.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu sumele de bani menționate anterior. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.

topul săptămânii