8.4 C
Alexandria
sâmbătă, noiembrie 26, 2022

Jaf din banii publici, la un Serviciu subordonat CJ Teleorman

2,3 miliarde de lei vechi, pe evenimente inventate şi achiziţii fictive

S-a întâmplat chiar sub ochii preşedintelui Adrian Gâdea. Într-un Serviciu subordonat Consiliului Judeţean Teleorman, contabilul, adică tocmai persoana care avea atribuţii “să păzească” banul public, l-a furat.

Prejudiciul se ridică la 2,3 miliarde de lei vechi, sumă pe care instituţia mai sus amintită trebuie să o recupereze prin orice mijloace legale. Întreaga poveste a ieşit la iveală în urma unui control al Curţii de Conturi Teleorman.

Scormonind printre documente, inspectorii au ajuns la concluzia că Serviciului de Cooperare Internă şi Internaţională a păpat o sumă importantă de bani din bugetul judeţului pe organizarea de evenimente închipuite sau pe achiziţi false de materiale de birou.

Potrivit documentului, în perioada exerciţiilor bugetare 2020-2021, din bugetul Serviciului de Cooperare Internă şi Internaţională au fost achitate furnituri de birou fără documente care să ateste necesitatea achiziţionării lor, intrarea în patrimoniul entităţii şi consumul acestora. Cu alte cuvinte, există indicii că aceste achiziţii sunt fictive, cu scopul însuşirii necuvenite, în folos personal a unor sume de bani de către expertul contabil, persoană care conduce evidenţa financiar contabilă a entităţii verificate şi care a efectuat achiziţiile şi plăţile în cauză. Paguba se ridică la 420 de milioane de lei vechi.

Tot aici, inspectorii Curţii de Conturi aveau să mai descopere un alt tun şi anume efectuarea unor plăţi fără bază legală, reprezentând contravaloarea unor servicii de organizare evenimente, pentru care nu există documente justificative privind prestarea acestora. Valoarea prejudiciului este de 1,3 miliarde de lei vechi. Potrivit unor surse, în cauză ar fi vorba despre organizarea evenimentului “Parada Europei”.

Iar afacerile cu banii publici, în interese personal, nu s-au oprit aici. În perioada exerciţiilor bugetare 2019-2021, expertul contabil-persoana care conduce evidenţa financiar contabilă a Serviciului de Cooperare Internă şi Internaţională a înregistrat în mod deliberat obligaţii de plată mai mari faţă de propriul cabinet de expertiză contabilă şi implicit a efectuat plăţi mai mari decât cele legale cuvenite. Dauna pentru Consiliului Judeţean se ridică la 580 de milioane de lei.

Şi Biblioteca Judeţeană “Marin Preda”, instituţie subordonată CJ Teleorman, are de dat bani înapoi. Suma este un mizilic, în comparaţie cu ce s-a furat de la Serviciul de Cooperare Intenă şi Internaţională. 80 de milioane de lei vechi, bani cheltuiţi, în mod nejustificat, pe carburantul consumat de către fostul director, pe la parangheliile din judeţ, adică pentru deplasări efectuate în afara localităţii, fără întocmirea (corespunzătoare) a documentelor justificative care să ateste necesitatea deplasărilor efectuate în locaţiile de destinaţie, în interes de serviciu.

Te-ar putea interesa și:

𝐂𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐓𝐀𝐑𝐄 𝐃𝐀𝐔𝐍𝐄 ❗️ ✅ ️𝐅𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐚𝐫𝐞 ✅ ️𝐀𝐯𝐢𝐳𝐚̆𝐦 d𝐨𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞 𝐥𝐨𝐜 ✅ ️𝐍𝐞 𝐠𝐚̆𝐬𝐢𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐢𝐚, 𝐓𝐞𝐥𝐞𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧 ✅ ️𝐒𝐭𝐫. 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐆𝐡𝐢𝐜𝐚 𝐍𝐫 𝟒 ✅ ️𝐂𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭 𝟎𝟕𝟔𝟏 𝟖𝟒 𝟖𝟔 𝟕𝟓 ✅

AUTO PAPY

ULTIMA ORĂ

ACTUALITATE

TOP CITITE