miercuri, mai 1, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

O intervenție rapidă lângă Turnu Măgurele scoate la iveală provocările luptei împotriva violenței domestice

Un apel la 112 în data de 2 noiembrie a adus în atenția publică un nou caz de violență domestică în Teleorman. Polițiștii din Secția 7 Poliție Rurală Crângu au intervenit prompt în data de 2 noiembrie în jurul orei 10 după ce o femeie de 59 de ani din comuna Seaca a fost agresată de soțul ei pentru că ar fi încercat să-l împiedice să consume băuturi alcoolice.

Intervenția promptă a polițiștilor Secției 7 Poliție Rurală Crângu, a dus la constatarea că bărbatul de 62 de ani și-a agresat fizic soția, ceea ce a necesitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva acestuia. Ulterior, la aproximativ ora 16:00, agresorul a încălcat condițiile ordinului de protecție, intrând în curtea locuinței victimei, ceea ce a condus la reținerea sa și transferul în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Teleorman.

Cazul de la Turnu Măgurele nu este unul izolat. În România, statisticile privind violența domestică sunt profund îngrijorătoare. Conform datelor furnizate de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), numărul cazurilor de violență domestică a înregistrat o creștere alarmantă în ultimii ani. Rapoartele arată că în jur de 1 din 4 femei din România a fost victima violenței fizice sau sexuale de la vârsta de 15 ani.

De asemenea, Institutul Național de Statistică (INS) evidențiază că majoritatea cazurilor raportate sunt doar vârful aisbergului, multe incidente neajungând la cunoștința autorităților. Factori precum frica de stigmatizare, dependența economică de agresor și lipsa unui sprijin adecvat pentru victime contribuie la subraportarea acestor incidente.

Campaniile de conștientizare și programele de prevenire au devenit mai frecvente, dar accesul la servicii de suport și adăposturi pentru victimele violenței domestice rămâne insuficient. Legislația românească în domeniul violenței domestice a fost îmbunătățită prin introducerea de măsuri de protecție și prin accelerarea procedurilor legale, însă aplicarea efectivă a acestora întâmpină încă multe obstacole.

topul săptămânii