miercuri, aprilie 24, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

O luna de la primul caz de infecție cu noul coronavirus, unul de import, în Teleorman

Primul caz de infecție cu noul coronavirus, unul de import, a fost confirmat, la nivelul județului, cu o lună în urmă, când testele probelor prelevate de la o bătrână din Alexandria, care călătorise recent la fiica sa în Spania, au arătat că aceasta este infectată cu noul coronavirus. Bătrâna i-a transmis virusul și unui bărbat, vecin cu aceasta, care i-a efectuat femeii unele lucrări de reparații în casă, la întoarcerea din Spania.

Neinfectat a rămas, însă, taximetristul care a adus femeia de la aeroport la Alexandria.

Ulterior, numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 în Teleorman a început să crească, iar printre cei infectați sunt, din păcate, și cadre medicale. Cu toate că numărul exact al salvatorilor nu se știe oficial, printre cele 70 de cazuri confirmate pentru Teleorman sunt cele 14 asistente de pe Secția de boli infecțioase a Spitalului Caritas, dar și cele două cadre medicale de pe Secția de radiologie a Spitalului Județean. Confirmată pozitiv de teste a fost și o asistentă de pe Secția de anatomie patologică de la Spitalul Videle, domiciliată în București.

Tot printre cei infectați sunt și un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și un jandarm, din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi.

Pe de altă parte, în luna scursă de la confirmarea primului caz de COVID-19 în județ a fost confirmate și două decese provocate de noul coronavirus: un bărbat de la Roșiorii de Vede, care se întorsese din Anglia și, la doar câteva zile, a murit la Spitalul Victor Babeș din București, dar și un bărbat din Siliștea, care a decedat în Spitalul Județean din Alexandria, fiind confirmat pozitiv la câteva ore după deces. Amândoi aveau condiții medicale preexistente.

La nivelul județului exisă, în prezent, un focar în localitatea Mereni, unde au fost confirmate nu mai puțin de 11 cazuri, cărora dacă le sunt adăugate cele patru cazuri din familia de la Tabăra Dunărica, numărul celor infectați ajunge la 15. În ultimele zile, din fericire, la Mereni nu au mai fost confirmate noi cazuri, potrivit unor surse. Restricțiile de circulație sunt unele stricte la Mereni, oamenii legii patrulează pe străzi, iar Primăria trebuie să facă dezinfecție în mod regulat, pentru ca lucrurile să nu fie scăpate de sub control în localitate.

Tot în luna scursă de la confirmarea primului caz de COVID-19 în județ a fost întocmit și singurul dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul Spitalului Județean Alexandria. Informația a fost dată publicității de reprezentanții Parchetului de pe Lângă Judecătoria Alexandria.

“În actul de sesizare s-a reținut că, în perioada 28-29.03.2020, cu ocazia acordării îngrijirilor medicale unei paciente din comuna Țigănești, județul Teleorman, confirmată ca fiind infectată cu Coronavirus, funcționarii publici din cadrul Spitalului Județean Alexandria nu au luat toate măsurile legale pentru a împiedica răspândirea acestui virus, fiind pusă în pericol sănătatea altor persoane – pacienți și cadre medicale”, se arăta în comunciatul de presă al procurorilor alexăndreni.

Concret, este vorba despre cele două bătrâne, din Alexandria și Tigănești, care au fost confirmate pozitiv de testele privind infecția cu SARS-CoV-2. Femeile au fost plimbate între unități medicale, la finalul lunii martie, de mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanță, care au intrat în izolare ulterior. La momentul respectiv, surse din Spitalul Județean au susținut că cele două femei, deși au fost întrebate în repetate rânduri, au susținut că nu au luat contact cu alte persoane și că este exclusă varianta să fie infectate cu coronavirus. Ulterior, fiica uneia dintre ele, cea din Alexandria, a fost si ea confirmată pozitiv. Însă dosarul penal vizează, din câte se pot vedea în comunicatul Parchetului, activitatea cadrelor medicale, care “nu au luat toate măsurile legale pentru a împiedica răspândirea acestui virus”.

Și, cu toate că numeroase cadre medicale au intrat în izolare la domiciliu, după ce mai multe persoane transportate la unitățile medicale din județ nu au spus că ar putea fi infectate cu noul coronavirus, autoritățile competente nu au mai comunicat deschiderea vreunui alt dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

topul săptămânii