vineri, aprilie 19, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

O țigară l-a salvat de la suicid

Printr-un apel de urgență la 112, un bărbat de 52 de ani din Turnu Măgurele anunța că se află pe acoperișul unui bloc cu 10 etaje și că intenționează să se arunce în gol.

Ovidiu Andronache

Cunoscându-l destul de bine pe apelant, Ovidiu Andronache, polițist în cadrul Biroului Ordine Publică al Poliției orașului Turnu Măgurele, a preluat apelul și a cerut conducerii Poliției să nu mai trimită alte echipaje în sprijin întrucât la vederea altor forțe de ordine s-ar putea ca starea de agitație a bărbatului să crească, existând riscul ca acesta să înfăptuiască gestul suicidal.

După ce a urcat și Ovidiu pe bloc, l-a văzut pe bărbat așezat pe marginea acoperișului în timp ce avea privirea fixată în jos, spre sol. A reușit să intre în vorbă cu el și a aflat că bărbatul era disperat din cauza lipsei banilor, din cauza neputinței de a oferi familiei un trai decent, de umilința la care este supusă familia sa pentru că nu îi ajung banii pe care îi aduce acasă după o zi de muncă.

Ovidiu a încercat să îi explice că o asemenea decizie nu va face decât să aducă și mai multă amărăciune asupra familiei și că nici măcar banii pe care îi au acum la dispoziție nu vor mai exista dacă ia decizia să se sinucidă. Din vorbă în vorbă, Ovidiu vede pachetul de țigări în buzunarul bărbatului și îi testează încrederea cerându-i o țigară.

Bărbatul se ridică de pe margine și se apropie de Ovidiu întinzându-i pachetul de țigări după care se așază lângă el. După alte câteva minute de discuții, polițistul îi propune bărbatului să coboare și să continue discuțiile pentru a găsi o soluție la problemele sale. Bărbatul ezită, însă Ovidiu deja deținea controlul situației și îl îndeamnă spre ieșirea de pe bloc, conștient fiind că îl poate imobiliza în caz că se răzgândește.

Totul s-a terminat cu bine pentru moment, însă asemenea cazuri nu au niște soluții clare. Nu există o procedură pe care să o urmezi punct cu punct și să îți garanteze succesul. Ovidiu însă, a simțit omul și a știut să își seteze frecvența de comunicare în așa fel încât bărbatul să conștientizeze că gestul suicidului nu este o soluție ci mai degrabă un gest de egoism față de familia sa, care oricum nu o duce prea bine din punct de vedere financiar.

Îl felicităm pe Ovidiu pentru curajul și profesionalismul de care a dat dovadă asumându-și un risc considerabil, fără de care astăzi am fi putut discuta de o familie rămasă fără soț și fără tată.

topul săptămânii