vineri, aprilie 26, 2024

ultima oră

PODCAST

spot_imgspot_img

PE ACELAȘI SUBIECT

Angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță, la fel ca cei de la stat

Angajații din mediul privat ar putea să beneficieze, începând de anul viitor, de vouchere de vacanță de câte 1.450 de lei anual, care ar urma să fie suportate din bani de la bugetul de stat, potrivit unei inițiative legislative înregistrate recent la Senat, semnată de peste 130 de parlamentari ai coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR.

Concret, propunerea legislativă privind modificarea și completarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță prevede că angajatorii din sectorul privat să poată cere de la stat vouchere de vacanță pentru angajații lor, în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare angajat. Mai mult, fiecare angajat din sectorul privat ar urma să primească un singur voucher de vacanță de la un singur angajator, la care va depune o declarație pe propria răspundere manifestându-și opțiunea pentru a primi pe respectivul contract de muncă voucherele.

„Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus. De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază, printre altele, și de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual. Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament și promulgat de președintele statului.

topul săptămânii